Journalisten Hamza Yalcin. Foto: PRIVATJournalisten Hamza Yalcin. Foto: PRIVAT
Journalisten Hamza Yalcin. Foto: PRIVAT
Karin Olsson, kulturchef Expressen Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKarin Olsson, kulturchef Expressen Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson, kulturchef Expressen Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Låt inte Hamza Yalcin hamna i Turkiets klor

Publicerad

En svensk journalist har gripits i Spanien efter en internationell efterlysning initierad av Turkiet.

Låt inte ännu en svensk tystna i ett utländskt fängelse, skriver Karin Olsson.

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin, bosatt i Halmstad, greps i förra veckan på semester i Barcelona. Han var på väg till London och visste inte om att han var efterlyst via Interpol. Det är hans forna hemland Turkiet som har lyckats få till stånd en internationell efterlysning för organisering av terrorism. Nu är vi tillräckligt luttrande av hur det alltmer totalitära landet stämplar kritiker som terrorister för att köpa den manövern.

 

LÄS MER: Sverige är sämst på att hjälpa medborgare gripna utomlands

 

Kina-experten Jojje Olsson spekulerar på sin blogg Inbeijing om det kan finnas ett samband mellan det allt intimare samarbetet mellan Turkiet och Kina, och efterlysningen. Interpols nya ordförande heter nämligen Meng Hongwei, och var tidigare vice ordförande för Kinas säkerhetsministerium, med stor vana att förfölja regimkritiker.

 

Engagerad i Amnesty

Jag känner själv inte till Hamza Yalcin, men läser aktivisten Kurdo Baksis och journalisten Murat Kuseyris debattartikel på Journalisten. Den gripne Halmstadsbon, med dubbelt medborgarskap, har i Sverige arbetat som pedagog och författare och engagerat sig i Författarförbundet och Amnesty. Han har länge varit en högljudd röst mot det repressiva Turkiet, bland annat som chefredaktör för Odak Dergisi, en socialistisk månadstidning. När han flydde från Turkiet 1984 hade han dömts till livstids fängelse för sitt politiska engagemang.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Ingen räkmacka för Gui Minhai 

 

Påminner om Gui Minhai

Reportrar utan gränser ger inget för anklagelserna mot Yalcin. "Det här är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt även utanför landets gränser", säger ordförande Jonathan Lundqvist. Han menar också att detta är ett allvarligt missbruk av det internationella polissamarbetet.

Fallet påminner om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som för snart två år sedan kidnappades på semester i Thailand av Kina på grund av sin misshagliga bokverksamhet i Hongkong. Skräckregimerna vill att dissidenter inte ska känna sig trygga någonstans.

Vi har Dawit Isaak i Eritrea och Gui Minhai i Kina. Låt inte Hamza Yalcin bli den tredje svensken att tystna i ett utländskt fängelse.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag