Låt inte Hamza Yalcin hamna i Turkiets klor

Journalisten Hamza Yalcin.
Foto: PRIVAT
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

En svensk journalist har gripits i Spanien efter en internationell efterlysning initierad av Turkiet.

Låt inte ännu en svensk tystna i ett utländskt fängelse, skriver Karin Olsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin, bosatt i Halmstad, greps i förra veckan på semester i Barcelona. Han var på väg till London och visste inte om att han var efterlyst via Interpol. Det är hans forna hemland Turkiet som har lyckats få till stånd en internationell efterlysning för organisering av terrorism. Nu är vi tillräckligt luttrande av hur det alltmer totalitära landet stämplar kritiker som terrorister för att köpa den manövern.


LÄS MER: Sverige är sämst på att hjälpa medborgare gripna utomlands


Kina-experten Jojje Olsson spekulerar på sin blogg Inbeijing om det kan finnas ett samband mellan det allt intimare samarbetet mellan Turkiet och Kina, och efterlysningen. Interpols nya ordförande heter nämligen Meng Hongwei, och var tidigare vice ordförande för Kinas säkerhetsministerium, med stor vana att förfölja regimkritiker.


Engagerad i Amnesty

Jag känner själv inte till Hamza Yalcin, men läser aktivisten Kurdo Baksis och journalisten Murat Kuseyris debattartikel på Journalisten. Den gripne Halmstadsbon, med dubbelt medborgarskap, har i Sverige arbetat som pedagog och författare och engagerat sig i Författarförbundet och Amnesty. Han har länge varit en högljudd röst mot det repressiva Turkiet, bland annat som chefredaktör för Odak Dergisi, en socialistisk månadstidning. När han flydde från Turkiet 1984 hade han dömts till livstids fängelse för sitt politiska engagemang.


LÄS MER - Karin Olsson: Ingen räkmacka för Gui Minhai 


Påminner om Gui Minhai

Reportrar utan gränser ger inget för anklagelserna mot Yalcin. "Det här är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt även utanför landets gränser", säger ordförande Jonathan Lundqvist. Han menar också att detta är ett allvarligt missbruk av det internationella polissamarbetet.

Fallet påminner om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som för snart två år sedan kidnappades på semester i Thailand av Kina på grund av sin misshagliga bokverksamhet i Hongkong. Skräckregimerna vill att dissidenter inte ska känna sig trygga någonstans.

Vi har Dawit Isaak i Eritrea och Gui Minhai i Kina. Låt inte Hamza Yalcin bli den tredje svensken att tystna i ett utländskt fängelse.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.