Låt inte en islamist tala för oss, Dramaten!

Nalin Pekgul, sjuksköterska och skribent.
Foto: ALEXANDER DONKA
America Vera-Zavala.
Foto: JULIA DANSARIE

Dramaten låter Amanj Aziz som har stött extrema islamistiska uppfattningar föreläsa om islamofobi i pjäsen "Muslim ban".

Nalin Pekgul är starkt kritisk till att America Vera-Zavala och nationalscenen låter honom representera vanliga muslimer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | TEATER. Den 18 november har Dramaten premiär på föreställningen "Muslim ban" som regisseras av America Vera-Zavala. Två män ska på scen berätta om sina upplevelser av islamofobi och rasism. Redan innan premiären har föreställningen satt i gång en debatt. Anledningen är att den muslimske mannen, Amanj Aziz, som Vera-Zavala har valt ut förknippas med extrema åsikter om judar, shiamuslimer och homosexuella.

Alla de tusentals muslimska svenskar som har erfarenheter av islamofobi och skulle bli glada av att ämnet gestaltas på Dramaten blir i stället sårade av att återigen företrädas av en extremist.

Aziz har bland annat varit talesperson för den numera nedlagda ungdomsföreningen Troende unga framtida förebilder (Tuff). Föreningen Tuff gjorde sig känd när den år 2011 bjöd in hatpredikanten Bilal Philips till ett möte i Sverige. För mig som troende muslim med demokratiska värderingar blir det ofattbart att skattemedel kan gå till att finansiera föreningar som inte tar avstånd från personer som Bilal Philips, vars avskyvärda åsikter om judar, shiamuslimer, kvinnor och homosexuella är välkända.

Kungliga Dramatiska teatern, Sveriges nationalscen.
Foto: ROLF CHRISTENSEN / SCANPIX / ROLF CHRISTENSEN SCANPIX SWEDEN

LÄS MER – Daniel Suhonen: Se Vera-Zavalas pjäs först – och kritisera sedan

Bilal Philips inbjuden

Aziz fick då möjlighet att försvara föreningen i P1:s "Studio Ett" och hävdade att Bilal Philips inte var inbjuden för att tala om dessa ämnen. I samma program framförde jag att bara det faktum att han gavs tillfälle att tala inför en publik, inbjuden av en skattefinansierad förening, skänkte honom legitimitet. De unga människor som hörde honom tala kunde sedan via nätet fördjupa sig i hans sätt att se på människor. Det här är bara ett exempel på hur Aziz bidragit till att ge islamistiska extremister en plattform.

När Amanj Aziz får ställa sig på Dramatens scen legitimeras återigen islamistiska extrema åsikter och det visar sig än en gång att samhället i stort saknar en ryggradskänsla när det kommer till denna typ av organisationer och deras företrädare.

Eirik Stubö, chef på Dramaten.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

LÄS MER - Sofie Löwenmark: Dramaten normaliserar islamistisk extremism 

America Vera-Zavala smiter

America Vera-Zavala smiter undan debatten genom att framställa kritiken som en höger- och vänsterkonflikt, med hänvisning till en artikel som frilansskribenten Sofie Löwenmark har skrivit på Timbros nättidning Smedjan. ”Är det verkligen Timbro som ska bestämma vad jag gör konstnärligt?” säger America Vera-Zavala (DN 18/10).

Vera-Zavala har inget trovärdigt försvar utan reagerar på samma sätt som jag gjorde när jag gick i gymnasiet och var aktiv i SSU. Då är det enkelt att tycka att allt som kommer från Timbro ska fördömas. Med åren har jag insett att med en sådan inställning förstörs alla förutsättningar för en seriös debatt.

Det är svårt att förstå hur Vera-Zavala kan blunda för Amanj Aziz stöd för extremistiska krafter. Men tyvärr är hon inte ensam om att inte vilja se verkligheten. Det är en blind fläck som jag då och då noterar hos en del debattörer som kallar sig vänster.

Amanj Aziz, America Vera-Zavala och Carlito.
Foto: HANNA UKURA / DRAMATEN

LÄS MER - Johan Lundberg: Skulle en nazist få spegla "svensken" på Dramaten?

Varför bjuda in Amanj Aziz?

I den muslimska världen har extrema islamister ofta åsikter som närmast är att jämställa med fascistiska idéer. Svenskar med vänstervärderingar som fasar vid tanken på att Sverige skulle styras av fascister verkar tycka att det är helt i sin ordning att försvara och legitimera islams motsvarighet till högerextremister. För muslimer som tillhör vänstern är det svårt att förstå hur man kan dra sådana slutsatser.

För mig är det också obegripligt vad Dramaten och America Vera-Zavala vill uppnå med att bjuda in Aziz. Ett legitimt konstnärligt syfte skulle kunna vara att bjuda in en islamist för att förklara och försvara sina åsikter. Men nu är han inbjuden som en representant för den muslimska mannens upplevelser av islamofobi. De muslimska män som måste hantera islamofobin i sin vardag får nu finna sig i att representeras av en man som förknippas med extrema åsikter. Om America Vera-Zavalas syfte var att bekämpa islamofobin är jag rädd att resultatet blir det motsatta. 

Det skadar också vänstern som uppfattas som en del av denna reaktionära rörelse, främmande för vanliga muslimer.


Av Nalin Pekgul

Nalin Pekgul är sjuksköterska, skribent och medarbetare på Expressens kultursida. 2014 skrev hon boken "Jag är ju svensk" tillsammans med Cheko Pekgul.