Nils Funcke synas SI:s maktspråk. Foto: YLWA YNGVESSON
Nils Funcke synas SI:s maktspråk. Foto: YLWA YNGVESSON

Låt bli Bokmässan, Svenska Institutet!

Publicerad

Nils Funcke varnar Svenska Institutet för att utöva påtryckningar mot Bokmässan i Göteborg.

Ni försvårar arbetet att skapa dialog och kulturellt samarbete med andra länder, skapa förtroende för Sverige och att svenska aktörer ska ha framgång utomlands.

Det är kontentan av Svenska Institutets (SI) illa dolda maktspråk mot Bokmässan i Göteborg. Att diskussionen går hög om bokmässan är oftast nyttigt, även när den får lite märkliga inslag, som när DN:s kulturchef Björn Wiman lågfrekvent uppmuntrar till bojkott men själv tänker delta med liv och kanske också lite lust. Däremot borde det vara ett problem även för de som önskar att mässleden ska glesna när en myndighet som SI försöker få Bokmässan att utestänga Nya Tider.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Nya Tider gjorde oss till sekterister 

 

Svenska Institutet hotar att inte medverka

I ett brev till Bokmässans ledning intygar myndighetens projektledare för interkulturell dialog, Henrik C. Enbohm, att flera länder inom EUNIC (European Union National Institutes for Culture) känner en uppriktig oro att mässan upplåter ”plats åt en aktör som man menar har oavvisliga band till såväl antisemitism som till verksamhet som manar till hot mot journalister”.

Enbohm förklarar att det inte "åligger en statlig myndighet" eller honom som företrädare för myndigheten att påverka en privat aktör. Men den uppkomna situationen har haft ”en avgjort försvårande inverkan på vårt förtroende- och relationsskapande arbete i stort” och ”påverkar förutsättningarna för vår gemensamma medverkan på årets bokmässa i en allt annan än positiv riktning”, menar Enbohm. 

 

LÄS MER - Göran Rosenberg: Därför åker jag inte till Bokmässan i år

 

JK, JO och KU har satt stopp tidigare

Tydligare kan hotet att inte medverka kommande år uttryckas och tydligare än så kan det knappast formuleras att Bokmässan saboterar ett för nationen Sverige viktigt internationellt samarbete. När likartade påtryckningar och maktspråk från myndigheter förekommit tidigare har Justitiekanslern (JK), JO och riksdagens konstitutionsutskott (KU) reagerat. Det senaste mer uppmärksammande fallet gällde en ambassads offentliga avståndstagande från en publicering i Aftonbladet 2009.

SI har regeringens uppdrag att bland annat ”stärka öppenhet och demokratiska strukturer” i andra länder. 

SI behöver hjälp att se grandet i det egna ögat.

 

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert

kulturen@expressen.se 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag