Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läs Horace Engdahls snapsvisa om krisen

Akademiledamoten Horace Engdahl.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JOAKIM ROOS / EXP

Svenska Akademien går igenom en tuff tid. 

Men Horace Engdahls galghumor är det inget fel på.

På den traditionsenliga middagen på Den Gyldene Freden efter torsdagens akademimöte framförde han en nyskriven snapsvisa om krisen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

NYHET | AKADEMIKRISEN. Akademiledamoten Horace Engdahl var ständig sekreterare under tio år. Då presenterade han varje vecka, i samband med akademimötena, en nyskriven snapsvisa. Han ska ha framfört hela 300 snapsvisor ur minnet på restaurangen Den Gyldene Freden, vilket fått akademiledamoten Per Wästberg att föreslå en samlingsbok med titeln "Snille och snaps".

Även utanför De Adertons krets har den musikaliske Engdahl, känd för att kunna spela dragspel, värnat snapsvisan. Han har till exempel blivit intervjuad i "P4 Extra" om dess kulturhistoria och varit juryledamot i SM för nyskrivna snapsvisor. 

Så kanske är det helt naturligt att han omsätter även den pågående krisen i en nubbevänlig sång. Visan heter "Syndafloden 2.0" och ska framföras till melodin "Du ska få min gamla kortlek när jag dör". Den handlar om "kulturens fäste" som förvandlats till "ruskigt syndanäste".

Vann schlagertävling

Horace Engdahl har också testat sin förmåga att skriva låttexter i SVT:s litteraturprogram "Babels" schlagertävling 2014. Benny Andersson hade komponerat musiken och Helen Sjöholm sjöng. Tio namnkunniga författare, bland andra Jan Guillou och Susanna Alakoski, bjöds in att skriva texten. Juryn korade Engdahls vemodiga bidrag "Nyårsballongen" om kärlek som tagit slut som vinnare, och sången framfördes av BAO, Benny Anderssons orkester.

– Nu förstår jag hur Nobelpristagarna känner sig. Tänk att det kunde sluta så här. Jag är bara oerhört lättad att jag inte förstört Bennys musik, sa han då i "Babel".

Om hans nya snapsvisa röner samma popularitet återstår att se. 


Läs hela Horace Engdahls snapsvisa här: 


SYNDAFLODEN 2.0

(Mel. "Du ska få min gamla kortlek när jag dör")


Gud i himmelen har fått ett bryderi,

när han blickat ner på vår Akademi.

Det som var kulturens fäste

blev ett ruskigt syndanäste.

Säg vad gör man med ett sånt menageri?


Gud ska bara låta syndafloden gå,

fastän uppgraderad till en brännvins-å!

För som vi har gått och hatat

och utredit oss och tjatat

får han tvätta oss i sprit från topp till tå. 


LÄS MER - Horace Engdahl: Jag förfäras över råheten i Svenska Akademiens maktkamp


https://youtu.be/u2V-Auk-anY