Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot Babtjenko och Ukraina saknar proportioner

Ukraina fejkade ett mord på den ryska, regimkritiska journalisten Arkadij Babtjenko. I en exklusiv text för Expressen Kultur beskrev Babtjenko att han gick med på att fejka mordet för att avslöja en verklig mordplan mot honom. Foto: DMITRI BELIAKOV / POLARIS POLARIS IMAGES
Martin Kragh är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Foto: Privat

Efter lättnaden att journalisten Arkadij Babtjenko lever, följer nu vrede mot Ukrainas säkerhetstjänst som fejkade mordet.

Men forskaren Martin Kragh varnar för att jämföra med Kremls desinformationskamapnjer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

IDÉDEBATT | UKRAINA. Nyligen meddelade den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU, att den regimkritiske ryske journalisten Arkadij Babtjenko hade avrättats i sitt hem i Kiev. Dagen efter meddelade SBU att han inte alls hade mördats, utan att det hela hade varit en operation i syfte att nysta upp en Kremlsponsrad plan att mörda över 40 journalister och oppositionella i Ukraina. 

En människa lever och ett terrordåd är avvärjt, vilket är något odelat positivt. Babtjenko ställde sin journalistiska trovärdighet på spel, enligt egen utsago i syfte att skydda sig själv och andra från fara. Samtidigt bröt ukrainska myndigheter mot ett tabu i demokratier, nämligen att aldrig medvetet vilseleda allmänheten med falsk information.

Reaktionen från västerländska medier, politiker och diplomater har på goda grunder varit om inte kritisk så skeptisk. Ett tungt ansvar faller nu på Ukrainas polis och åklagare att presentera bevis.

Fallet Babtjenko illustrerar samtidigt två aspekter i den västliga Ukrainarapporteringen som skaver.  

Kritik mot Ukraina

För det första, den upprördhet som många journalister i väst uttryckte över det faktum att de blivit lurade; SBU:s agerande har jämförts med Kremls desinformationskampanjer, och det har sagts att ukrainska myndigheter gett ryska medier en propagandavinst. 

Båda anklagelser är överdrivna: SBU avslöjade trots allt sin operation inom loppet av ett dygn, och Rysslands mediala smutskastning av Ukraina är redan inne på sitt femte år – med eller utan Babtjenko. Vilka propagandasegrar Kreml än må ha fått, är dessa från ukrainskt håll sedan läge diskonterade.

För det andra illustrerar Babtjenko-fallet hur Ukraina, efter mer än fyra år av krig, fallit i medial och politisk skugga. Det är fråga om en konflikt med mer än 10 300 döda, varav 3000 civila, på europeiskt territorium. Bland dessa finns 223 barn. 

Liten bevakning av kriget

Dessa händelser har förblivit endast lite belysta – något som i sin tur väcker frågor om vilka perspektiv som egentligen premieras; inte minst i en situation där västs mediala bevakning av Ukraina ofta sköts från Moskva.

Därtill har nio personer i Ukraina avrättats väster om krigszonen sedan 2015, de flesta av dem i Kiev. Bland dessa finns journalister, en före detta rysk parlamentsledamot, veteraner, och en tjetjensk fältläkare. Deras gemensamma nämnare: att de på något sätt varit i opposition mot Kreml, och att ukrainska myndigheter inte kunnat skydda dem.

Den ryska hybridkrigföringen mot Ukraina, med avrättningar, sabotage och spioneri, har suddat ut gränser mellan krig och fred, sanning och lögn. Ukrainas styrande eliter, befinner sig därtill i en sits med växande folkligt missnöje mot bakgrund av ekonomiska problem.

Allting tyder på att tiden fram till landets presidentval 2019 kan bli fortsatt orolig. Frågan är hur väl förberedda västländerna är på nästa överraskning.

 

LÄS MER – Arkadij Babtjenko skriver exklusivt för Expressen: Därför fejkade jag min egen död 

 

Av Martin Kragh

Martin Kragh är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet samt docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet.