Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraven måste höras hela vägen till Peking

Gui Minhai.Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Radiosymfonikerna repeterar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Lördag 17 oktober är det fem år sedan Gui Minahi fängslades av Kina. Kurdo Baksi och Grethe Rottböll skriver att vi måste öka trycket på regimen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det nya 5G-nätet. Sökandet efter radiosignaler från andra galaxer och kvantdatorernas stora genombrott. På Gärdet i Stockholm står Sveriges journalistkår och författare och talar från en sten utanför Kinas ambassad. Tolv av våra mest namnkunniga konstnärer tecknar ansiktet av en poet i kol. Poeten sitter fängslad på andra sidan jordklotet och ritar en dörr på väggen med fingret. 

Göteborg mobiliserar för att döpa en spårvagn i hans namn.  Expressens kultursida påminner varje dag om hur länge poeten tillika yttrandefrihetsvännen suttit fängslad. På Bokmässan väntar en tom stol.

Tiden går och allt fler svenska kommuner säger upp vänskapen med kinesiska städer.  

Den 17 oktober är det fem år sedan Kina valde att kidnappa den svenske medborgaren, förläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai i semesterorten Pattaya i Thailand med avsikten att tysta honom för evigt. Han skulle glömmas bort av alla!

Men som alla vet har Pekingregimens försök fått en motsatt effekt och Gui Minhai har blivit ett namn på allas läppar. Alla affärsöverenskommelser och tekniska innovationer som bär Kinas namn bär också på ett magiskt och olustigt sätt Gui Minhais namn. 

Varje gång en vara från Kina packas upp tänker man på Gui Minhai. Affärerna fortgår visserligen men med den känsla av avsmak man kan känna både inför sig själv som mottagare och inför avsändaren.

Många krafter behövs för att den 56-årige Gui Minhai ska lämna fängelsecellen i staden Ningbo så fort som möjligt.

Det är viktigt att vårt krav på yttrandefrihet för såväl  Gui Minhai som andra yttrandefrihetsfångar hörs ända till Himmelska Fridens torg och över Kinesiska Muren.  Några som absolut skulle höras tydligt utanför Kinas ambassad i Stockholm är Sveriges Radios symfoniorkester.

 Klangen från 102 instrument skulle skicka de starkaste signalerna till Kinas ambassad och de styrande i Peking om vikten av yttrandefrihet men också ljuda för Gui Minhais frihet! 

 

Av Kurdo Baksi och Grethe Rottböll

Kurdo Baksi är författare och människorättsaktivist, Grethe Rottböll är ordförande i Sveriges Författarförbund.

 

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=74519&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.