Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kolla Aftonbladets egna lägg, Martin Aagård!

Martin Aagård. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Magnus Ljunggren. Foto: OLLE SPORRONG
Sergej Udaltsov. Foto: IVAN SEKRETAREV / AP

Magnus Ljunggren svarar Aftonbladets Martin Aagård i debatten om ryska Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | RYSSLAND. Martin Aagård hävdar i Aftonbladet (29/1) att jag har gjort mig skyldig till en "svavelosande attack" mot Åsa Linderborgs kultursida. Jag "förvirrar" och "fördunklar", "förklarar inte komplicerade ryska skeenden", begriper mig överhuvud inte på journalistik.

Frågan är vem som skriver svavelosande. Vad har jag gjort? Lite ironiskt påpekat att den av Aftonbladet Kultur omhuldade ledaren för Vänsterfronten Sergej Udaltsov nyss demonstrerade för rysk överhöghet över Kurilerna tillsammans med ett gäng ultranationalister. De anklagar alla Putin för mesighet.

"Förklarar inte ryska skeenden." Vad kan jag anföra till mitt försvar? Tja, jag gav förra året ut två böcker om Ryssland om drygt 500 sidor. Har väl bakom mig några hundra kulturartiklar i det ryska ämnet på olika håll – tillkomna under ett drygt halvsekel.MAGNUS LJUNGGREN: Här är Aftonbladet Kulturs "goda" alternativ till Putin 

Sovjetisk kvarleva

Att Martin Aagård inte riktigt greppar Ryssland framgår med all önskvärd tydlighet av hans inlägg. Han understryker att Udaltsov minsann genomförde en manifestation ihop med kommunister några dagar innan han framträdde med ultrahögern. Detta visar att ryska oppositionella kan samverka åt alla möjliga håll, bilda en enhet även när parterna "står miltals från varandra". 

Förlåt mig: det ryska kommunistpartiet är i dag en sovjetisk kvarleva som öppet har avsvurit sig internationalismen till förmån för nationalismen. Udaltsov alltså i samma trista sällskap två gånger på kort tid.

Aftonbladet har i ett antal artiklar av Per Leander och Aleksej Sachnin (Udaltsovs till Sverige flyktade kompanjon) framställt Vänsterfronten som ett seriöst alternativ till Putin. Nu förnekar Aagård detta. Det är bara att gå till läggen.

 

Av Magnus Ljunggren
Magnus Ljunggren är professor emeritus i rysk litteratur och medarbetare på Expressens kultursida.I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Programmet gästas av Per Wirtén och Linda Nordlund som debatterar Europas framtid och eliternas arrogans. Avsnittet finns också som podcast.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!