IDÉDEBATT | PROPAGANDA. November i ABF-huset i Stockholm. Drygt 70 åhörare har kommit för att lyssna på ett panelsamtal om utvecklingen inom kinesisk politik, sedan en viktig partikongress ägt rum månaden innan. Plötsligt tar en man i publiken till orda och påbörjar en lång utläggning, på engelska, om Kinas “alternativa syn” på mänskliga rättigheter.
Han beklagar sig även över hur lite vi svenskar känner till om förläggaren Gui Minhai, som påstås ha överlämnat sig frivilligt till kinesiska agenter i Thailand hösten 2015, inte blivit kidnappad.
Mannen visar sig vara en diplomat från Kinas ambassad i Stockholm. Han har kommit till ABF-huset i sällskap med en svensktalande kollega som agerar tolk.
Diplomatens anförande upplevs som “mycket envist” av vissa och som “aggressivt” av andra.
LÄS MER: Stöd den svenska förläggaren Gui Minhai, fängslad i Kina
Press om Tibet
"Aggressivt" var också ett ord som användes av medlemmar i riksdagens vänskapsgrupp för Tibet för att beskriva telefonsamtalen från Kinas ambassad, då presidenten för den tibetanska exilregeringen besökte Sverige senare samma månad (DN 22/11). De tio svenska parlamentarikerna varnades i tur och ordning för att vare sig tala om eller träffa människor från Tibet, eftersom detta riskerar att “skada Sverige”.
Tibet stod även i centrum när Säpo i mars i fjol grep en man för flyktingspionage. Han hade för den kinesiska ambassadens räkning samlat information om tibetaner bosatta i Sverige. Ett snarlikt fall uppdagades 2010. Då utvisades en tjänsteman vid Kinas ambassad tillsammans med en kinesisk “journalist” som jobbade under täckmantel som korrespondent för den statliga tidningen Folkets Dagblad, för att spionera på uigurer bosatta i Sverige.
Säpo kunde då genom telefonavlyssning avslöja den kinesiska ambassadens aktiva kartläggning och förföljelse av regimkritiker bosatta i Sverige. Något som har fortsatt även efter skandalen. Svenska medborgare eller asylsökande som hör till den förtryckta minoritetsgruppen uigur har flera gånger vittnat för Sveriges Radio om hur de krävts på information om andra uigurer. Annars nekas de visum för att hälsa på familjen i Kina, som dessutom vid flera tillfällen råkat mycket illa ute då anhöriga i utlandet vägrat samarbeta.
LÄS MER: Här hängs svensken Gui Minhai ut i kinesisk propaganda-tv
Chinese Students and Scholars Association
Under president Xi Jinping har en partiavdelning vid namn Centrala enhetsfronten fått ökade befogenheter. En av dess byråer fokuserar på att genom olika metoder “övertyga” utlandskineser om att vara lojala med kommunistpartiet. Xi har själv pekat ut utlandsstudenter som ett viktigt fokus. I början av 2016 utfärdade Kinas utbildningsministerium vidare ett dokument som framhöll de kinesiska studenterna som en kraft för att sprida “positiv patriotisk energi” utomlands.
Dokumentet beordrar att studenterna ska organiseras via ambassader och konsulat och ständigt känna av “moderlandets närvaro”. Nyckel i denna process är studentorganisationen Chinese Students and Scholars Association (CSSA). En av dess ordförande vid ett australiensiskt universitet berättade hur Kinas ambassad finansierar organisationen, och regelbundet flyger in medlemmar från hela Australien till ambassaden i Canberra för politiska direktiv.
Just i Australien har CSSA ordnat med allt från att riva ner affischer med information om massakern vid Himmelska fridens torg, till att skrämma såväl föreläsare som andra kinesiska studenter till tystnad. Otaliga liknande episoder har utspelat sig i USA, Storbritannien och Kanada. Ofta har CSSA varit helt öppna med att de framför hot å ambassadens vägnar.
Av CSSA:s drygt 150 underavdelningar globalt finns sex stycken vid svenska högskolor. En tidigare ordförande för CSSA vid Handelshögskolan skriver på sin LinkedIn att organisationen vägleds och styrs av Kinas ambassad. Organisationen är därmed sannolikt den enda vid svenska universitet som finansieras och styrs av utländska myndigheter - och till på köpet av världens största diktatur.
LÄS MER – Jojje Olsson: EU-länderna höjer rösten för Gui Minhai
Kina i Sverige
Trots att Kina är en diktatur ska dess ambassad givetvis kunna närvara vid ABF-samtal och ha kontakt med kinesiska studenter i Sverige. Men detta är inte oproblematiskt då kinesiska ambassader världen över allt oftare handlar med hotfull politisk underton, samtidigt som såväl akademiker som politiker i ökad utsträckning undviker att kritisera Kinas kommunistparti på grund av risken för repressalier.
För den som stämmer in i hyllningskören är i stället fördelar av olika slag en möjlighet. Detta märktes genom att ingen av de drygt 70 åhörarna i ABF-huset den där novemberkvällen begärde ordet för direkt genmäle mot den kinesiske diplomaten, minns Gunnar Lassenantti som arrangerade seminariet.
Tvärtom, berättar en deltagare, fick diplomaten spridda applåder från publiken då han skamlöst försvarade övergreppen mot Gui Minhai.
LÄS MER: Recension av Jojje Olssons bok "De kidnappade Kinasvenskarna"
Av Jojje Olsson
Jojje Olsson är journalist och författare, baserad i Taiwan sedan han blivit svartlistad av Kina.