Richard Jomshofs tweet. Foto: TwitterRichard Jomshofs tweet. Foto: Twitter
Richard Jomshofs tweet. Foto: Twitter
Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGRichard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jomshof sprider rasistiska myter

Publicerad

Anna Hellgren skriver om bilden som påminner om Sverigedemokraternas islamofobi.

Det är en bild som är svår att feltolka: En medeltida borg vars dörr pryds av överskriften "The west". Utanför en trojansk trähäst med "Islam" skrivet på sidan. 

Muslimer är ett kollektiv som är ute efter att lura sig in i Europa under falska förespeglingar och därefter ta över kontinenten med våld. De i dubbel bemärkelse blåögda västeuropéerna fattar ingenting i sin multikulturella välmenad. 

Richard Jomshofs islamofobi

Bilden är inte hämtad ur sociala mediers yttersta träskmarker. Nej, det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot och partisekreterare Richard Jomshofs reaktion på terrordådet i Manchester. 

Jomshof är en person med stor makt i vad som mycket väl kan vara Sveriges andra största parti efter nästa val, ändå har hans twitterpublicering bemötts av relativ tystnad.  

Varför? Jomshofs twitterfeed bjuder för övrigt på en veritabel buffé av utfall mot islam och muslimer. Att hylla profeten Muhammed är "omdömeslöst" eftersom han är en "krigsherre, massmördare, slavhandlare, rövare, med fäbless för små barn".

Stefan Löfven å sin sida vanstyr Sverige eftersom han är upptagen med att "krypa för Muhammed". 

Det är inte heller första gången partisekreteraren eller hans parti ger uttryck för konspiratoriska Eurabia-fantasier. 

 

LÄS MER – Jonas Gardell: Anna Kinberg Batras öppning mot SD gör mig rädd

 

Konspirationsteorier om Eurabia

Det vill säga att muslimer agerar kollektivt i det fördolda, är en demografisk bomb eftersom de föder många barn och i hemlighet bara väntar på rätt befolkningsandel för att kunna släcka det västerländska ljuset med sharialagar (även om själva "Eurabia"-begreppet blivit oanvändbart efter Anders Behring Breiviks manifest och massaker på Utøya). 

Vi får inte vara så avtrubbade. Det får inte spela roll hur många öppna händer Moderaterna sträcker fram emot SD, eller hur många gånger Jimmie Åkesson är statsmannalik i SVT:s Agenda. 

Partiet är inte ett demokratiskt alternativ. Det är ett parti grundat på rastänkande, ett parti som om och om igen bjuder på eruptioner av rasism, demokratiförakt och konspirationstänkande. 

Det är inte ett parti att "bjuda in till samtal", det är ett att bekämpa.

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Anna Kinberg Batra borde skämmas 

 

Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag