Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jomshof sprider rasistiska myter

Richard Jomshofs tweet.
Foto: Twitter
Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Anna Hellgren skriver om bilden som påminner om Sverigedemokraternas islamofobi.

Det är en bild som är svår att feltolka: En medeltida borg vars dörr pryds av överskriften "The west". Utanför en trojansk trähäst med "Islam" skrivet på sidan. 

Muslimer är ett kollektiv som är ute efter att lura sig in i Europa under falska förespeglingar och därefter ta över kontinenten med våld. De i dubbel bemärkelse blåögda västeuropéerna fattar ingenting i sin multikulturella välmenad. 

Richard Jomshofs islamofobi

Bilden är inte hämtad ur sociala mediers yttersta träskmarker. Nej, det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot och partisekreterare Richard Jomshofs reaktion på terrordådet i Manchester. 

Jomshof är en person med stor makt i vad som mycket väl kan vara Sveriges andra största parti efter nästa val, ändå har hans twitterpublicering bemötts av relativ tystnad.  

Varför? Jomshofs twitterfeed bjuder för övrigt på en veritabel buffé av utfall mot islam och muslimer. Att hylla profeten Muhammed är "omdömeslöst" eftersom han är en "krigsherre, massmördare, slavhandlare, rövare, med fäbless för små barn".

Stefan Löfven å sin sida vanstyr Sverige eftersom han är upptagen med att "krypa för Muhammed". 

Det är inte heller första gången partisekreteraren eller hans parti ger uttryck för konspiratoriska Eurabia-fantasier. 


LÄS MER – Jonas Gardell: Anna Kinberg Batras öppning mot SD gör mig rädd


Konspirationsteorier om Eurabia

Det vill säga att muslimer agerar kollektivt i det fördolda, är en demografisk bomb eftersom de föder många barn och i hemlighet bara väntar på rätt befolkningsandel för att kunna släcka det västerländska ljuset med sharialagar (även om själva "Eurabia"-begreppet blivit oanvändbart efter Anders Behring Breiviks manifest och massaker på Utøya). 

Vi får inte vara så avtrubbade. Det får inte spela roll hur många öppna händer Moderaterna sträcker fram emot SD, eller hur många gånger Jimmie Åkesson är statsmannalik i SVT:s Agenda. 

Partiet är inte ett demokratiskt alternativ. Det är ett parti grundat på rastänkande, ett parti som om och om igen bjuder på eruptioner av rasism, demokratiförakt och konspirationstänkande. 

Det är inte ett parti att "bjuda in till samtal", det är ett att bekämpa.


LÄS MER – Anna Hellgren: Anna Kinberg Batra borde skämmas 


Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.