Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jimmie Åkesson har utlyst ett kulturkrig”

PM Nilsson och Daniel Suhonen gästar Kultur-Expressen. Programledare är Karin Olsson.
Jimmie ÅkessonFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur lyckades Sverigedemokraterna spränga borgerligheten? Veckans gäster i Kultur-Expressen är Daniel Suhonen och PM Nilsson.
– Näringslivet tog chansen och lobbade mot dem, säger PM Nilsson i programmet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | IDEOLOGI. Efter att Liberalerna och Centerpartiet röstade mot sin egen statsministerkandidat för att hindra Sverigedemokraternas inflytande hos en framtida regering befinner sig alliansen i en djup kris. Varken PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, eller Daniel Suhonen, chef på Katalys samt fristående ledarkolumnist på Aftonbladet, hade förväntat sig den utvecklingen.

– Jag trodde att intresset för att genomföra borgerlig reformpolitik till slut skulle ta överhanden. Jag är lite förvånad och lättad att borgerligheten spricker, säger Suhonen.
Han ser däremot inte att Socialdemokraterna kan luta sig tillbaka. Jimmie Åkesson attraherar många av deras väljare.
–  LO-medlemmarnas stöd till Socialdemokraterna rasade i valet med 12 procentenheter, från över 50 procent till om det är 41 procent eller något sådant. Lägger man ihop SD:s och Moderaternas stöd i LO-leden har de alltså 45 procent ihop. S är verkligen illa ute.

Återupprätta folkhemmet

Sverigedemokraterna har de senaste åren med en ny självklarhet positionerat sig som ett parti långt till höger, trots sin retorik om att återupprätta folkhemmet och starka bas bland arbetarväljare. PM Nilsson säger att delar av borgerligheten i dag också ser Sverigedemokraterna som ett traditionellt högerparti.
– Man kan räkna på vilken statlig skattesats det blir med SD-politik och räkna ut var på arbetsmarknaden som las kan luckras upp. Den borgerligheten ser inte lika allvarligt på SD:s intåg i riksdagen och i offentligheten utan tycker "det är väl bara att göra upp" som man gör med andra partier.

Han tror att den falangens syn kommer att bli den segrande.
– Som jag känner borgerligheten har man varit ganska kass på idédebatt och man har föredragit att räkna. Man tycker det är skönt och tryggt att ett plus ett blir två.
Daniel Suhonen tror att det blir svårare än så.

– Detta är en djupt ideologisk fråga mellan de som ser Åkesson som en gammal nazist som vill utrota människor eller deportera dem och de som ser Åkesson som en i och för sig oborstad typ med väldigt dåliga vänner och väljare men som är garanten för skattesänkningar och högerpolitik. Det går inte att få ihop det, så jag är ganska hoppfull för vänsterns del, säger han.

Näringslivets kontakter

Näringslivets flitiga kontakter med Sverigedemokraterna i en tid då de var särskilt formbara har drivit partiet i en högerriktning, menar PM Nilsson.

– Näringslivet tog chansen och lobbade mot dem. Alla andra gjorde inte det. SD var nya, de var gröna. De skulle utveckla sina politikområden. De hade en fråga och de var tvungna att bli experter på 14, 15 andra frågor. Och då började näringslivet prata med dem, och de pratade och pratade och pratade.

Daniel Suhonen tycker det är givet att SD placerat sig i högerblocket.
– Nationalistiska partier tenderar att vara högerpartier. Det som komplicerar är att en del av arbetarklassen i Sverige, fram för allt de lågavlönade manliga arbetarna, alltid har varit mer konservativa än arbetarrörelsens ledning. Men de röstade under väldigt många decennier, ett århundrade kanske, på socialdemokratin ändå. De har slutat med det.

Fredrik Reinfeldt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Liberalisering av M och S

S och M har det senaste decenniet liberaliserats, vilket enligt de båda gästerna gett Sverigedemokraterna jordmån att växa.
– Moderaterna var länge rätt intresserade av sånt som tronen och svärdet och Svenska Dagbladets ledarredaktion sysslade mycket med de frågorna. I den liberala pressen var det annorlunda. Men i och med Reinfeldts revolution av sitt parti så släppte man det. Dit hörde en mängd olika frågor, bland annat migrationen. Det är en klassiker: förflyttar man sig långt åt mitten öppnar man åt flanken och flanken kom med full kraft. Sedan sammanföll det med migrationskrisen som gjorde att SD fick vara ensamma om en stor fråga som folk prioriterade ganska högt, säger PM Nilsson.

Mona Sahlin.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Suhonen har en något annan infallsvinkel.

– Socialdemokratin under 90-talet och 00-talet tar bort sin socialism och går mot mitten. Sedan gör Moderaterna samma sak med Reinfeldt. M är inte länge emot de klassiska socialdemokratiska reformområdena. Och samtidigt blir de HBTQ-vänliga, för total jämställdhet och antirasistiska. Reinfeldt och Mona Sahlin liberaliserar sina partier, säger han och fortsätter: 

– Om man ska prata om GAL-TAN-skalan: de gör sina partier mer GAL. Och samtidigt ökar klassklyftorna. Det enda Socialdemokraterna har råd med är att vara mot rasism och man får 20, 25 år utan reformer. Det enda som har hänt är att ekonomin liberaliserats mycket och att människor känner otrygghet. I det vakuumet får SD en väldig sprängkraft, säger Daniel Suhonen.
PM Nilsson spår att alliansen kommer hitta fram till ett slags vapenvila.

– Jag tror att det som kommer att hända är att L och C till slut släpper fram en Kristersson-regering. Sedan får vi se hur det går. L kanske hoppar in i den regeringen efter ett tag. C har fått tag på en tåt där Annie Lööf har tjänat två, tre procentenheter och räddat Centern från att vara det lilla partiet. Och det beror ju på det här kulturkriget som Åkesson har utlyst. Men jag tror inte att Sverige kommer låta det vara styrande. Jag tror inte Sverige är den typen av land.


Se hela samtalet i tv-spelaren ovan. 

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

 

 

LÄS MER – Per Wirtén: Offra inte demokratin för maktbegärets skull