Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag har heller inget till övers för militant islamism

Daniel Suhonen
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Amanj Aziz, America Vera-Zavala och Carlito från "Muslim ban".
Foto: HANNA UKURA / DRAMATEN

Kritikerna av "Muslim ban" har visst velat att Dramaten skulle lyfta bort Amanj Aziz eller ställa in pjäsen, menar Daniel Suhonen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | MUSLIM BAN. Tänk tanken att en person, A, har en fest. B, som är inbjuden på festen, reagerar och säger till A att C inte borde få delta. Ska C verkligen få vara med på så här viktiga fester, hen beter sig som ett svin och har tvivelaktiga åsikter i en rad frågor, menar B.

A säger då att B verkar vilja stoppa C från att komma på festen, eftersom den rimliga konsekvensen om man tar till sig B:s argumentation är att inte bjuda in C.

Då flyger B i taket: Vaddå förbud? Vaddå censur? Vi vill bara diskutera.

Det vill jag också, vilket jag nu gör och hur detta kan vara ohederligt härleds nog snarare från hur det låter på den instängda redaktionen på Timbro än mitt försök att diskutera.

"Ville få bort Amanj Aziz" 

Att lyfta vad konsekvensen av de vänliga frågor om total olämplighet som Sofie Löfwenmark ställt kring "Muslim ban" skulle kunna bli, är nämligen också att diskutera.

Rimligtvis var en beräknad konsekvens av kritiken att Amanj Aziz skulle lyftas bort eller föreställningen ställas in. Min kännedom om kulturinstitutioner som före detta ordförande på Stockholms stadsteater och tidigare programansvarig på ABF-huset är att denna typ av "debatt" inte sällan får mycket starka konsekvenser, på grund av rädsla inför denna typ av kritik. Detta menar jag därmed är försvårande för den konstnärliga friheten.


Överens med Nalin Pekgul

Jag har heller inget till övers för militant islamism, där är jag och Nalin Pekgul helt överens, men konsten måste kunna få lyfta blicken. Därför tycker jag att vi ska se denna föreställning och debattera sedan. Måhända har America Vera-Zavalas kritiker poänger, men jag tänker att det finns en tanke bakom Amanj Aziz medverkan och att denna tanke inte är att rekrytera åt terrorsekten IS från Dramatens scen.

Om vi skruvar ner det höga tonläget och har förtröstan om att Vera-Zavala och Dramaten vill ge oss en intressant föreställning i helgen, så har vi därefter något slags gemensam utgångspunkt att diskutera föreställningen utifrån.


Daniel Suhonen är kulturskribent, medarbetare på Expressens kultursida, samt chef för Tankesmedjan Katalys.