Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag förfäras över råheten i Akademiens maktkamp

Akademiledamoten Horace Engdahl var ständig sekretare i tio år.
Foto: OLLE SPORRONG
Ständiga sekreteraren Sara Danius.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ

Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.

Horace Engdahl skriver om krisen i Svenska Akademien och hur alla spärrar nu tycks ha släppt. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | AKADEMIKRISEN. Historien upprepar sig, säger Marx, först som tragedi, sedan som fars. Jag tänkte på detta yttrande när nyheten kom att flera ledamöter av Svenska Akademien hade "lämnat Akademien" (fast man efter en stund fick klart för sig att de egentligen bara hade tagit sig en paus som väl inte är stort mer dramatisk än frånvaro på grund av en rejäl förkylning). 

För dem av oss som är medelålders och äldre finns det en stark känsla av déjà-vu i det skeende som utspelar sig. Man tänker: Rushdiekonflikten! Man minns hur en annan generations ledamöter övergav Akademiens arbetsgemenskap och kastade sig i armarna på medierna, hur de lämnade ut hemligheter och svartmålade förhållandena i Akademien för att hävda sitt anspråk på moralisk överlägsenhet. Det åstadkom djup skada på Akademiens anseende och försvårade arbetet, eftersom tre av de aderton stolarna under lång tid stod tomma.

Salman Rushdie.
Foto: RAJANISH KAKADE / AP/ TT

Mordhotade författare

Men den gången, för snart 30 år sedan, gällde det ändå ytterst försvaret av det fria ordet och ansträngningen att rädda livet på en författare som mordhotades av religiösa fanatiker. Skeendet hade en tragisk värdighet. Den här gången gäller det bara några ledamöters besvikelse över att inte ha fått majoritet för sin idé att om att bestraffa en annan ledamot. 

Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer. Hela uppträdet är en fars. 

Dessa förlorare känner sig nu tvungna att låta allmänheten ta del av de argument som inte övertygade deras kolleger. De gör det trots att de är klart medvetna om att Akademiens regler förbjuder att man med utomstående avhandlar vad som sker på sammankomsterna. Efter att ha utbrett sig om de påstådda sekretessbrott som skulle ha begåtts av fru Frostenson, begår dessa ledamöter själva med vett och vilje ännu grövre brott mot tystnadsplikten – grövre därför att denna sorts indiskretioner skadar Akademien långt mer än ett eller annat Nobelprisbeslut som sluppit ut några dagar för tidigt.

Peter Englund har lämnat arbetet i Akademien.
Foto: SIMON HASTEGÅRD

Desperat maktkamp

Det är egendomligt hur spärrarna har släppt hos någon eller några som sitter inne med kvalificerad information. Det kommer fram saker som bara kan berättas av ledamöter som har läst advokatutredningen eller till och med sitter med ett exemplar av den.

Enligt min mening är detta uttrycket för en desperat maktkamp, där ständiga sekreteraren mobiliserar sitt manskap för att klamra sig fast vid sin position. Det är svårt att veta vad man skall företa sig i ett sådant läge. Jag förfäras över råheten i den strid som har uppstått.

Ledamöterna medverkade för några månader sedan i samtal med företrädare för advokatfirman Hammarskiöld & Co efter en försäkran om att resultatet skulle beläggas med advokatsekretess, utom beträffande de uppgifter och slutsatser som Akademien skulle fatta beslut om att offentliggöra. Det är därför ytterst allvarligt att utredningens innehåll nu tycks ha lämnats ut till Dagens Nyheter.

Sara Danius.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Otänkbart krig

Den ständiga sekreterarens främsta uppgift är att hålla samman Akademien och att medla mellan stridande läger. Sekreteraren ska inte tala för sina egna åsikter utan utåt förklara den uppfattning som är rådande i Akademien. Det borde vara otänkbart att det utbryter ett krig mellan Akademiens majoritet och ständiga sekreteraren. Men avhoppen, läckorna och allt det som har följt i spåren är utan tvivel led i en sådan krigföring. När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.

Orden sviker mig när jag försöker karaktärisera det vanvett som har brutit lös, sedan ett antal personer till sin grämelse såg sig tvungna att ge upp sin plan att skada och förnedra Katarina Frostenson. Vi som röstade emot hennes uteslutning kommer inte att lämna Akademien i händerna på personer som verkar med sådana metoder. 

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det har spekulerats i pressen om att Hans Majestät Konungen skulle kunna ingripa, men Gustav III gav Svenska Akademien friheten att styra sig själv, och som vår nuvarande kung brukar framhålla ändrar han ogärna på sina företrädares beslut. Vår höge beskyddares stöd inspirerar oss att se till att Akademien förblir trogen sin historia och sin egenart.


Av Horace Engdahl

Horace Engdahl är ledamot i Svenska Akademien och författare. Han var ständig sekretare 1999 till 2009.


LÄS MER – Karin Olsson: Danius drängar är själva inga helgon 


LÄS MER – Jens Liljestrand: Svenska Akademien är en institution i total upplösning