Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag avskyr verkligen högstämd kulturell retorik"

Per Wirtén.
Linda Nordlund.
Programledare är Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Finns det något hopp för Europatanken – trots Brexit och högernationalismens framgångar?

Författaren Per Wirtén och ledarskribenten Linda Nordlund möts i Kultur-Expressen för ett samtal om folklig vrede och idealistiska författarupprop. 

– De läser Dante för de protesterande i Paris. Det är förnedrande, säger Per Wirtén.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | EU-DEBATT. Trettio kända författare och filosofer, bland andra Salman Rushdie, Bernard-Henri Lévy och Svetlana Aleksijevitj, skrev nyligen ett upprop till försvar för Europas framtid som publicerades i en rad tidningar i Europa. 

De skrev om högerpopulismens framväxt som en "seger för sabotörerna; skam för dem som fortfarande tror på Erasmus, Dantes, Goethes och Comenius arv". Uppropet manade till kamp bland de "europeiska patrioter" som tror på "frihetens eld".

Per Wirtén, som skrivit boken "Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater" retade sig på artikeln i Dagens Nyheter.

– Jag blir alltid otroligt provocerad av den här typen av högstämd kulturell retorik. Jag avskyr verkligen det. Jag delar deras oro över högernationalismens framgångar, kraven på åternationalisering och att EU ska falla sönder. Men man kan inte försvara Europatanken som de gör. Efter eurocirkusen gäller inte samma regler längre, säger han.

– De sätter sig över vanliga medborgare i EU. De förstår inte den berättigade oro och besvikelse som finns över de enorma sociala skillnaderna och bristen på demokrati i EU. Allt detta ignorerar de totalt och i stället läser de Dante för de protesterande i Paris. Det är förnedrande.

Kultur-Expressen finns också som podcast.

"Politikerna skiter i mig"

Även Linda Nordlund hade svårt för författarnas försök till kraftansamling.

– Populiströrelsen handlar om i hög utsträckning att människor upplever att politikerna skiter i mig. De känner att både den politiska och kulturella eliten inte är intresserad av vad jag tycker och kommer att köra över mig. Det här uppropet var inte något som gjorde att man kände sig lyssnad på eller sedd, utan man blev uppläxad och fick en liten litteraturhistorielektion, säger hon. 

– Det är fel sätt att försvara Europa. Man måste i stället visa vad man får ut av EU. Vad får vi för pengarna? Vi får faktiskt ut väldigt mycket. 

Per Wirtén tycker inte att det räcker, utan vill se ett mer federalistiskt EU. 

– Vi måste gå ett steg längre, vi som försvarar idén om ett mer förenat politiskt Europa. Vi måste bli en oppositionsrörelse, inte mot högerpopulisterna utan också mot det rådande tillståndet i EU och kräva förändringar, så att vi tar de här stegen som vi fortfarande väntar på: en fullbordad demokratisk ordning och någon form av sociala skyddsnät över hela unionen. Vi måste få en demokrati som funkar, ungefär som den amerikanska. 

Linda Nordlund tror tvärtom att det skulle öka spänningarna ytterligare.

– Det finns inte ett folkligt stöd för en tajtare integration av Europa. Då gör man precis samma misstag som tidigare: man har en elit som drar i väg.


LÄS MER – Per Wirtén: Har inte de 30 författarna förstått någonting? 

"Folket och eliten"

Hon tycker att det finns ett korn av sanning i populisternas prat om klyftan mellan folket och eliten.

– Man har från politisk sida gått fortare fram än vad man har lyckas förankra. Det visar ett behov av att ha partier som är mer av folkrörelser. Partierna har i dag vittrat sönder och blivit ganska professionella organisationer som inte har någon bas. Det tror jag bidrar till den här utvecklingen.
Även om Per Wirtén hyser en stor oro inför framtiden i EU ser han en hoppfull "banal europeisering" som handlar om att den rent praktiska integrationen mellan människor i unionen har kommit långt.

– Det är inte i talen i Bryssel det händer, det är inte i uppropen, det är hur vi lever våra liv. När vi till exempel handlar med samma valuta, det påverkar människor. Det betyder inte att vi går ut och sjunger Europasånger och viftar med EU-flaggan, men det ger en insikt om att vi hänger ihop. Den förstärktes också av eurokrisen.

 

Se hela samtalet i tv-spelaren ovan.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga gäster i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!