Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Institution med ryggrad

Rönnells vågar ha en egen definition av kvalitet.
Foto: i99pema/Wikimedia commons

Rasmus Fleischer föreslår att Rönnells blir nytt litteraturhus

Nedläggningshotet mot Rönnells antikvariat kanske ändå medför något gott. Ett trevande samtal inleds om vad som gör antikvariat värdefulla på 2000-talet. För inte behövs det några urbana lagerutrymmen för att tillgängliggöra begagnade böcker. Sånt kan skötas via nätet, vilket flertalet antikvariat också gör. Konkurrensen mellan nätantikvariat har i många fall lett till halverade bokpriser, vilket sätter hård press på de antikvariat som ännu huserar i butikslokaler.

Om så samtliga antikvariat skulle fördrivas från staden till nätet, skulle tillgången på litteratur förbli ohotad. Priserna skulle rentav kunna pressas ytterligare några kronor. Ändå skulle något gå förlorat. Vad?

Botaniserandet är en sak. Möjligheten till oväntade upptäckter som inte kan ske via en sökmotor utan bara i ett tredimensionellt och välorganiserat rum. Biblioteken är också sådana rum. Antikvariaten står dock för en särskild typ av urval, befriad från nyhetsvärde, grundad i en subjektiv uppfattning om kvalitet. Biblioteket har bredare uppdrag, men antikvariatet har en starkare ryggrad.

Utan omsvep vill jag erkänna att jag upptäckt en bok på Rönnells, bläddrat i den utan att betala, för att vid senare tillfälle beställa fram samma bok från bibliotekets magasin. Bokmarknaden är sådan: förmedling och försäljning faller isär. Detta är ett av skälen till att bokmarknaden alltid har särbehandlats. Och ett av skälen till att Stockholms kulturförvaltning borde subventionera hyran åt Rönnells.

Ytterligare skäl utgörs av att Rönnells är en viktig plats för uppläsningar, konserter och performance. En plats där litteratur inte bara distribueras, utan äger rum, i bred bemärkelse.

Samtidigt smids nu planer på ett så kallat litteraturhus i Stockholm. Förläggareföreningen, Författarförbundet och Pen-klubben har bildat en stiftelse och raggar finansiärer. Litteraturhuset kan säkert rymma större föreläsningssalar än Rönnells. Framför allt en neutral inramning, utan besvärande ryggrad. Eftersom storförlagens intresseorganisation är huvudman, lär väl dessa förvänta sig att litteraturhuset ska gå att hyra för lanseringen av sina storsäljare. Så funkar inte Rönnells och just därför vore det bedrövligt om detta rum för litteraturen skulle försvinna, till förmån för ett helt nytt hus. Satsa hellre på att bevara och utöka den verksamhet som redan finns och fungerar!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.