Instagram svämmar över av svartvita snyggbilder

Från Hannah Graafs Instagram.

Hashtaggen under de svartvita bilderna på Instagram har ett allvarligt syfte.

Gunilla Brodrej får syn på en aktivism som riskerar att bli helt urvattnad.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

INSTAGRAM. Instagram svämmar över av svartvita snyggbilder med hashtaggen #womenempoweringwomen och #ChallengeAccepted. Sara Sommerfeld, Hannah Graaf, Lotta Gray, Anine Bing och Anna Book – alla pyntar sina konton med ännu ett fördelaktigt fast svartvitt foto. Amerikanska fotomodeller och influencers satte tonen.

https://www.instagram.com/p/CDLRpZhFD4N/

Och vi vill inte vara sämre. Kanske inget fel med det, men gräver man lite djupare under den här hashtaggen kommer en annan bild fram. Bloggbevaknings Camilla Gervide har bland annat uppmärksammat fenomenet på sin senaste post.  

En parallell, mycket starkare insta-movement pågår i Turkiet. I detta alltmer misogyna land mördas kvinnor, döttrar, fruar, flickvänner varje dag (ibland utan att deras manliga mördare får kännbara straff, eller något straff alls). Nu senast var det den unga studenten Pinar Gültekin som blev brutalt mördad av sin ex-pojkvän. 

Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, undertecknad vid ett ministermöte i Istanbul 2011, slår fast att våld mot kvinnor är könsrelaterat på strukturell nivå. Men nu kommer signaler om att den turkiska regeringen vill frångå denna konvention, ironiskt nog kallad Istanbulkonventionen. En motståndsrörelse har tagit fart. 

För att uppmärksamma allmänheten på våld i nära relationer postar bland annat ett konto kallat ”Beelzeboobz” en ny svartvit bild varje dag med uppmaning om att dela dessa kvinnornas bilder och historier. Höja rösten och göra skillnad. Med hashtaggarna #femicide #turkey #womenempowerment #challengeaccepted.

Jag vet inte vem som började. Och kvinnorörelsen ser olika ut beroende på var i världen man befinner sig och om man befinner sig i verkligheten eller i sin Iphone. 

Under exempelvis Anna Books glada bild står det #womensupportingwomen #challengeaccepted #spreadlove #stoptearingeachotherdown Vill även tacka @mymartens för din nominering” (och en smiley med hjärtan över hela ansiktet).

Det kan tyckas vara en bagatell. Det är bara en bild. Men när dessa delas och blandas upp betyder hashtaggen till slut ingenting alls. Inläggen som försöker sprida information om kvinnorna i Turkiet försvinner i ett hav av svartvita selfies utan budskap. 

Det är aldrig bara svart och vitt.


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.