Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen kuk är lika hård som livet”

2014 gick Paolo Roberto vidare ur krisen med en löptur.Foto: Skärmdump / Instagram
Paolo Robertos inledande krishantering i fredags.Foto: Skärmdump / Instagram
Anna Gullberg.Foto: Annelina Bjernulf / Pressbild

Paolo Robertos krishantering på Instagram har fått en och annan att höja på ögonbrynen.
Anna Gullberg har gått igenom hans bildhistorik – och hittat lösningen på gåtan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det finns ett före och ett efter Harvey Weinstein för kändisar som hamnar i skandaler. Att bedömas vara så körd att inte ens de som tjänar grova pengar på att krishantera vill fakturera är den nya absoluta nollpunkten, att ensam få hantera sin story i sociala medier medan sponsoravtalen, uppdragen och följarna försvinner.

Weinstein, Kevin Spacey och Louis C.K. – alla dumpades de av sina kriskonsulter.

Om Paolo Roberto haft en kriskonsult i helgen hade den också dumpat honom.

Sexuella trakasserier, sexuella ofredanden eller sexköp, sådant flyger inte längre. Paolo har dessutom gjort en omöjlig situation ännu värre genom sin smått bisarra krishantering.

Agera snabbt, så kan du döda storyn. Säg aldrig ”inga kommentarer”. Var öppen och ärlig. Försök inte lura medierna. Om det gjorts ett misstag – be om ursäkt snabbt och uppriktigt.

På ytan har Paolo följt textboken. Minus den sista punkten: Andas. Se dig om innan du råkar kasta dig själv framför bussen.

Paolo Robertos första inlägg under helgens kris.Foto: Skärmdump / Instagram

En fin junidag 2012 hackar Paolo körsbärstomater på en skärbräda. Det blir hans första inlägg på Instagram, men efter 36 berusande tomatlajks går han bananas och postar ytterligare 23 bilder, redan samma dag.  

Paolo är som alla andra, bara ännu mer så. Enligt en studie från Harvard så handlar upp till 40 procent av mänsklig kommunikation om att delge andra information om oss själva. Alla kvinnor som någonsin genomlidit en traditionell parmiddag vet att det är en siffra i underkant. Men låt oss acceptera den. Att delge andra tankar och känslor kickar igång vårt belöningssystem. Dopaminkickarna är oemotståndliga.

Det är i det ljuset vi ska se den overshare som Paolo ägnat sig åt en majhelg där han genomgår en 17-timmars livskris.

Instagram är den digitala motsvarigheten till sociologen Erving Goffmans teater. Vi är förstås alla stjärnor i vår egen föreställning, några bara lite mer så.

Redan 2014 kämpade Paolo Roberto på.Foto: Skärmdump / Instagram

Jag börjar scrolla. Det är ett hårt jobb att vara Paolo. Jag behöver ta mig till våren 2016 för att hitta bilder där han inte gör någonting, inte är på väg någonstans. Vid det här laget har jag lärt mig tyda Paolokoden tillräckligt bra för att oroa mig när han sitter ner och tittar mot fjärran i underskön miljö eftersom det betyder att något jobbigt hänt. När Paolo står på huvudet, eller gör tummen upp i tajts, då är livet perfekt.

Paolo citerar gärna Paolo, och återvinner gamla inlägg och bilder. Först tror jag att det är livet i sin meningslösa upprepning, men efter att ha scrollat tusentals inlägg ser jag att det ofta är identiska bilder, identiska memes, olika versioner av samma text. För följarna spelar det ingen roll. De vill känna igen sig.

Men sedan i helgen gör de inte längre det.

Vilka lustiga memes postar man om sitt sexköp?

Data säger: Paolo har förlorat 4000, oj nej nu 5000, följare sen i torsdags.

De uppdrag han har är lika cancelled som han själv. Eller för att citera Insta-Paolo: ”Ingen kuk är lika hård som livet”. Manslemmen är hans favoritmeme: ”Life is just like a penis – simple, relaxed and hanging freely, it's the women that make it hard,” konstaterar han om och om igen i sitt flöde.

Penisfokus på Paolo Robertos Instagramkonto.

Följarna skrattar och gör tummen upp. Sån är han, Paolo.

Tajming är allt.

Det är därför som den 9121:a bilden, tummen upp-bilden där det raserade livet återvänder efter 17 timmar i kris, blir droppen för fansen.

Den är borta nu. En av många episkt misslyckade pudlar. Justin Timberlakes lama Instagram-ursäkt till hustrun Jessica Biel. En snyftande Chris Brown som tog med sig mamma till Larry King när han slagit Rihanna sönder och samman.

Instagram förlåter inte när kulissen spricker, när allt det där härliga, göttiga blir skitigt och fejkat.

Paolos hysteriska krishantering lyckades till och med få Leif GW att lyfta sina buskiga ögonbryn. Är karln från vettet?

Kanske inte ändå. 

Svaret på gåtan finns sex år tillbaka i tiden.

Paolo har inte bara återanvänt bilder genom åren, han även återanvänt sin krishantering. I varje liten detalj har han maj 2020 återskapat den pålitliga 24-timmars krishanteringsmodell han hade framgång med i december 2014 då han hamnade i krogslagsmål, en händelse han senare kommer att dömas för, men inte i folkets domstol.

Paolo Roberto var ångerfull 2014.Foto: Skrämdump / Instagram

Storyn börjar med en ”tung morgon”, fortsätter med ”ett tungt liv” bara några timmar senare, och uppgiften om ett krogslagsmål. Snabbt vidare i ett tredje inlägg där han tackar alla för stöd. Innan dagen är slut är han redo att gå vidare.

Och morgonen därpå är det precis det han gör. 

TV4 förlät honom den gången. 2014 kunde Paolo sprinta vidare med sin uppvända tumme och vad som i dag visat sig bli ett ödesdigert livsråd:

”Nu jävlar ska det jobbas! Det gäller att ha större framruta än backspegel i perspektivet på sitt liv”.

 

 

Av Anna Gullberg
Anna Gullberg är frilansskribent och tidigare chefredaktör på Gefle Dagblad.

 

 

”Det är bättre att gå in med låga förväntningar”

”After utan work” är Expressen Kulturs spontana program från coronakarantänen.

I det här avsnittet samtalar Daniel Sjölin med författaren Amanda Svensson. Om bland annat fiktionens möjlighet i autofiktionens tidevarv och om att inte kunna lämna den brittiska ön där hon bor.

Förra veckan möttes Daniel Sjölin och Joel Halldorf. Se det avsnittet nedan.