Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon har helt rätt – vi är inte pacifister

Ann Heberlein och Anna-Karin Wyndhamn.
Foto: Gustav Hammarskiöld
Ulrika Knutson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett svar på Expressen skrev Ulrika Knutson om farorna med att romantisera krig.

Ann Heberlein och Anna-Karin Wyndhamn ger en replik i debatten.

REPLIK. En sak har Ulrika Knutson rätt i - vi är inte pacifister. Pacifism är en lika delar orimlig som omoralisk ståndpunkt, när ett demokratiskt land och dess befolkning angrips av aggressiv främmande makt. Det senare är vad som skett i Ukraina.

Att inte vara pacifist är dock inte synonymt med att romantisera krig; det senare en hållning som Knutson felaktigt och med svag argumentation försöker smeta på oss. Vår text diskuterar inte krig per se och uttrycker inget bestämt ställningstagande till fenomenet. Vi problematiserar maskuliniteter och dess olika gestaltningar i den svenska offentligheten. Mer specifikt tre versioner av maskulinitet: Den självhatande mannen, den misogyne mannen samt den självömkande mannen som begråter sin egen uselhet – utan avsikt att ändra sig. Vi föreslår vidare att tendensen att göra alla män och all manlighet synonym med destruktivitet, toxiskhet, våld och maktmissbruk, inte gynnar diskussioner om jämställdhet och könsmönster, inte heller hjälper det unga män som söker sätt att fungera i samtiden. 

Imponerande, men kanske borde Knutson tolkat färre dikter och i stället närläst den artikel hon går till storms mot.

Ulrika Knutson radar litterära referenser för att illustrera dels våldsromantik, dels krigets fasa. Imponerande, men kanske borde Knutson tolkat färre dikter och i stället närläst den artikel hon går till storms mot. Hade hon gjort det, hade hon också sett att vår hänvisning till Ukrainas president Zelenskyj har föga med krighets att göra och mer med de dygder han personifierar: tapperhet, solidaritet, lojalitet, uthållighet och ansvar. Detta är dygder som inte är specifikt maskulina, utan fullt möjliga att ha som rättesnöre oavsett vad eller vem man är. De är värdefulla vägvisare i situationer av prövning, liksom i vardaglig lunk. Detta är dygder som rustar människan att hantera sitt liv som moralisk helhet till skillnad från de egenskaper som manifesteras i de versioner av manlighet som vi kritiserar: självförakt, misogyni eller ömkan hjälper inte någon till myndighet och autonomi.

Det som ukrainarna försvarar är rätten till en fredlig existens, fri från förtryck. De kämpar också för vårt sätt att leva. För demokrati och frihet. Det är stort, större än mycket annat. Inser verkligen inte Ulrika Knutson det?


Av Ann Heberlein och Anna-Karin Wyndhamn

Ann Heberlein är teologie doktor i etik och Anna-Karin Wyndhamn är filosofie doktor pedagogiskt arbete. Tillsammans driver skribenterna podcasten Söndagsskolan.





Lägg ut: ”Kriget inifrån”

https://embed.radioplay.io?id=114106&country_iso=se

MEDIEPODD. Magnus Falkehed om historien som skrivs i Kiev. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar dråpet som tvingar UG att följa upp Lena Sundströms reportage och Jan Helin som middagssällskap.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.