Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes lesbiska frisyr retar gallfeber på Trump

Megan Rapinoes målgest har både hyllats och hånats.Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT
Finalmatchens målskyttar Megan Rapinoe och Rose Lavelle firar VM-segern.Foto: FOTOARENA / FOTOARENA/SIPA USA

Amerikanska Megan Rapinoe är fotbolls-VM:s mest omdiskuterade spelare. Hanna Johansson skriver om en älskad och hatad profil. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FOTBOLL. Det dröjde inte länge innan Megan Rapinoes målgest blev en meme. Armarna utsträckta i en rörelse någonstans mittemellan Evita på balkongen och en fiskare som måttar en gädda, ett triumferande leende på läpparna. Tronande ovanpå alltihop hennes distinkt lila, kortklippta hår.

Jag unnar mig tolkningsföreträde när jag säger att detta är en oerhört lesbisk frisyr. Jag har följt VM sporadiskt, ofta inte helt på det klara med vem jag hejar på men lika glad för det. Min tjej påpekade att dragningskraften för oss icke-fotbollsintresserade kanske ligger i att världsmästerskapen är ett av få tillfällen då man överhuvudtaget får se lesbiska på tv. Här är det på sin plats att lite pliktskyldigt påminna om att inte alla fotbollspelare är lesbiska - men betänk då hur svältfödda vi är på representation när ett par queers per lag känns som ett dignande överflöd.

 

LÄS MER: Damfotbollen är inte ett feministiskt spektakel 

Inget Vita huset

Att Megan Rapinoe är lesbisk är dessutom inte någon oviktig detalj. Under en match 2016 ställde hon sig på knä under nationalsången, i solidaritet med NFL-spelaren Colin Kaepernick. Efteråt kommenterade hon att hon som homosexuell amerikan vet vad det innebär att inte omfattas av landets alla rättigheter. Det har funnits något så befriande oapologetiskt i hennes mediala närvaro under VM – hennes ”I'm not going to the fucking White House”, hennes självsäkerhet. När USA vann guldet twittrade hon: ”We already discussed this. Science is science. Gays rule.”

https://twitter.com/mPinoe/status/1147971612605657090

Kritiseras av Trump

Också för hennes kritiker – dit hör såväl Donald Trump som Piers Morgan och Breitbarts redaktion – blev målgesten central. På ytan handlar det om att hon har för stort ego, att hon är narcissist, men man får lätt intrycket att det snarare handlar om respektabilitet. Det är det där lila håret igen. Man ska inte ha det. Det är hennes språkbruk; man ska inte svära. Man ska inte göra en grej av att vara lesbisk, eller att vara kvinna.

Men hon gör det, utan pardon, till vissas förtret men till vår stora glädje.

 

Hanna Johansson är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.