Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han kritiserade Turkiet – misshandlades i Sverige

Ahmet Dönmez, turkisk exiljournalist.
Foto: PRIVAT
Kurdo Baksi.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Genom sin Youtubekanal bedriver Ahmet Dönmez granskande journalistik om Turkiet från Sverige. 

Kurdo Baksi uppmanar svenska myndigheter att ta överfallet på Dönmez på största allvar. 

KULTURDEBATT. För en dryg vecka sedan blev den i Sverige bosatte journalisten Ahmet Dönmez svårt misshandlad i Tullinge i samband med att han hämtade sin sexåriga dotter från skolan. Under bilresan hem blev han påkörd av en bil. Intet ont anande steg Ahmet Dönmez ur bilen för att se vad som hade hänt medan dottern satt kvar i bilen.

Så fort han stigit ur bilen blev han överfallen och misshandlad av två män. Gärningsmännen tog även ett foto på den misshandlade Ahmet Dönmez liggande på marken och lade senare upp bilden på sociala medier som en sorts trofé. Bilden fungerade också som ett bevis för att beställningsjobbet hade utförts till punkt och pricka – och beställaren står med all sannolikhet att hitta i Ankara.

För mig och de drygt 50 000 prenumeranter som regelbundet följer Dönmez Youtube-kanal är det uppenbart att han misshandlades på grund av att han ägnar sig åt grävande journalistik. Ahmet Dönmez är nämligen en välkänd grävreporter i Turkiet, känd för sina avslöjanden om relationerna mellan den turkiska maffian och makthavarna i Turkiet. Inte minst de som rör landets hänsynslöse inrikesminister Süleyman Soylu. Tidigare arbetade Dönmez i tjugo års tid på den turkiska tidningen Zaman i Ankara som politikreporter men blev tvungen att fly när tidningen stängdes ned 2016.

Jag hoppas att Ahmet Dönmez återhämtar sig.

Ahmet är den andra grävjournalisten som har misshandlats i Stockholm. Hösten 2020 blev nämligen grävreportern Abdullah Bozkurt, som jag känner väl, misshandlad av tre män utanför sin bostad i Tensta.

Dessa två grova överfall är ett led i den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogans kampanj att tysta alla kritiska röster utanför Turkiets gränser och exportera sin definition av yttrandefrihet också till våra breddgrader. Precis som Kina och Ryssland också försöker göra.

Om svensk polis inte tar dessa misshandelsfall på allvar befarar jag att yttrandefrihetsfientliga regimer i framtiden till och med kan komma att mörda kritiska journalister på svenskt territorium.

Jag hoppas att Ahmet Dönmez återhämtar sig. I det alltmer totalitära Turkiet behövs hans avslöjanden om oegentligheter inom makteliten mer än någonsin.


Av Kurdo Baksi

Kurdo Baksi är författare och journalist.Lunch med Montelius: ”Utan hänsyn”

https://embed.radioplay.io?id=114675&country_iso=se

KULTURPODD. Så känns det att vara med i Marianne Lindberg De Geers dagböcker. Så hanterade Annika Hallin sin förekomst i Lars Noréns dagböcker. Dessutom – kända personers oväntade cv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.