Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han hotar Putin med att hungra till döds

Den ukrainske regissören Oleg Sentsov dömdes till fängelse 2015.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Klimatet hårdnar för oliktänkande i Ryssland.

Dmitri Plax skriver om den fängslade ukrainske filmregissören Oleg Sentsov.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RYSSLAND | KOMMENTAR. Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov har via sin advokat meddelat att han inlett en hungerstrejk. Han kräver att alla ukrainska medborgare fängslade på politiska grunder i Ryssland ska släppas fria. Han räknar upp 64 personer, men säger inget om sig själv. 

Oleg Sentsov

Sentsov är dömd till 20 års fängelse i Ryssland för planering av terrordåd på den av Ryssland annekterade Krimhalvön. Grunderna han dömdes på är mycket lösa, det finns helt enkelt inga bevis värda namnet. Och domen ses av många som ett av de ryska myndigheterna postulerat avskräckande exempel. Ett statement: ”Krim är vårt”.

De som känner Oleg Sentsov säger att han inte kommer att ge vika. Han har deklarerat att han avbryter hungerstrejken enbart på ett enda villkor – att de ryska myndigheterna ska gå honom till mötes. I annat fall kommer han att dö. 

 

LÄS MER – Martin Kragh: Så har Putin stärkt Rysslands roll globalt 

Dissidenter i Ryssland

Det låter fruktansvärt, men är tyvärr föga förvånande eftersom klimatet för politiskt oliktänkande i Ryssland på sistone har hårdnat rejält. De senaste protesterna i början av maj, då man grep över hundra minderåriga, och då självutnämnda ordningsvakter – så kallade ”kosacker” –  inför polisens ögon slog de fredliga demonstranterna med piskor, visar detta med all önskvärd tydlighet. Det gör även flera fall av förföljelse mot konstnärer och intellektuella, som regissören Kirill Serebrennikov vars husarrest så sent som i april blev förlängd på begäran av bland andra det ryska kulturministeriet. När den myndighet i landet som ytterst är ansvarig för kulturen kräver fortsatt frihetsberövande av en världskänd teaterregissör, blir det mycket påtagligt att en gräns är nådd. Nu går det inte längre att ha med staten att göra. Det går inte längre att samarbeta för att vinna strategiskt. Nu måste man välja sida.

För Oleg Sentsov har valet alltid varit klart. Han har vägrat att erkänna den ryska maktens överhet. Han vägrar också att se sig själv som ett ”särskilt fall” – han är bara en i raden av politiska fångar i dagens Ryssland. Men han är beredd att kämpa för de andra, med de medel han har. Han är beredd att gå längre än de flesta. Må han vinna.

 

Dmitri Plax är dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med Loa Falkman och Rickard Söderberg om operageniet Birgit Nilsson. Kultur-Expressen finns också som podcast.