Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håll ungdomen borta från både Bard och Peterson

Alexander Bard.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN
Jordan B Peterson.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Joel Halldorf.
Foto: OLLE SPORRONG
Joakim Carlson.
Foto: CHRISTER NILSSON

Manligheten är i kris och ungdomen erbjuds konservatism och könsfixering.

Joakim Carlson menar att det är dags att kavla upp ärmarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | KÖNSROLLER. När Joel Halldorf närmar sig ämnet könsroller (Expressen 10/3), gör han det mot bakgrund av en manlighet i kris: det är initierad, men frustrerande läsning. De namn och referenser som figurerar i texten är besvärande medelålders, särskilt uppenbart blir det då Halldorf lyfter det feministiska glapp som finns mellan män och kvinnor. Allra störst, skriver han, är det nämligen bland de unga: ”Och medan kvinnorna fyller Globen youtubar unga män Jordan B Peterson. Här finner de en predikant som lyfter arvsynden, den patriarkala skulden, av deras axlar och i stället ger ’feministerna’ skulden för samhällets sönderfall”. 

Just Peterson nämns nästan alltid i relation till de unga männen. Det är inte så märkligt. Letar man röster som riktar sig till dem – den grupp som endast ligger i framkant när det kommer till självmord, brottslighet och att underprestera i skolan – hörs uteslutande krigslarm (testa gärna hemma!). När jag själv går igenom den svenska professorn Lucas Gottzéns essä om den krisande manligheten i Ord & Bild från i vintras, inser jag också att många i den förhärskande mansrörelsen är besatta av tanken på en välavvägd utlösning. Parad med ett slags imiterad österländsk andlighet nämns påfallande ofta sex som lösning på motsättningarna mellan könen: genom multipla orgasmer ska det lugn och självsäkerhet som räddar den krisande mannen infinna sig. 

Jean-Claude Arnault

Motvilligt tvingas jag acceptera att det är en av de mer publika ingångar som erbjuds pojkarna (en av de allra namnkunnigaste tillskyndarna är Alexander Bard som hörs klart och tydligt). Så var finns oppositionen? Förebilderna?

När Björn af Kleen möter akademiledamoten Horace Engdahl för en intervju (Dagens Nyheter 26/3-16) går det för ett ögonblick att skönja en lösning. Stärkt av tidens välvilja har Engdahl precis gläntat på dörren till klubben Forum. Där i glipan innan porten stängs skymtar vännen Jean-Claude Arnault, en man som borde lansera en stilskola för unga män: ”Bli inte hipsters, bli gentlemen!” I ett slag blir han en av få inflytelserika – och vid tidpunkten omtyckta – personer som offentligt uttrycker en ambition kring de unga männens framtid. 

Engdahl berättar om det ”kluster av utmärkta mentorer” som har påverkat hans liv: alla uppmuntrade de honom i strävan efter bildning. Ett typiskt manligt handlingssätt, säger han: ”Det finns något ojämförligt i att gå hos en person som inte bara är ens pedagog utan också ens vän och ens far på något sätt. Som tar på sig att leda en in i kunskapens värld. Överlämnar insignierna”.

Alexander Bard

Anslaget är ovanligt. De adresserade är annars förknippade med en särskild sorts krisvokabulär: knappast universitetsutbildning, gemenskap och ihärdigt läsande. När Horace Engdahl får anledning att utveckla sitt resonemang är det i SVT:s ”Det slutna sällskapet” i december förra året. 

Akademien är då i fritt fall. Engdahl framhärdar: vänd mot kameran pekar han på Arnaults artighet mot kvinnor; hans elegans bland linnedukarna, hans klädsel, det elementära ”hyfs och polityr” som fattas den eftersatta ungdomen. 

Men frågan kvarstår: till vem eller till vilken institution ska de unga männen vända sig för att bli goda människor av det slag som bryr sig om miljön och feminism, som vet hur man flörtar på ett sätt som uppfattas som livsbejakande, och vars gentlemannamässiga hyfs gör dem tillräckligt slipade för att – om vi lånar ytterligare från af Kleens intervju – kunna rota fram två flaskor Pomerol ur ”restauratörens cave” på Wasahof när det krisar? 

Innan också Halldorf resignerar inför mansrörelsens problemformulering, kanske vi först kan arbeta på en lösning: nå ut till en yngling och visa honom rätt. Chansar vi och fortsätter på inslagen bana är risken stor att vi lämnas med Alexander Bards instruktioner, frammanade i en DN-intervju från i fjol: 

”En komplett man är en man som har kuken mellan benen och kuken i huvudet”.LÄS MER – Helena Granström: Feminismen cementerar kvinnans underordningAv Joakim Carlson

Joakim Carlson är kommunikatör och skribent. 


I tv-spelaren i topp visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Det gästas av författaren Patrik Lundberg – som nyligen skrev den uppmärksammade essän ”Vem dödade min mor?” – och Expressens litteraturredaktör Anna Hellgren. Programmet finns också som podcast.