Malte Persson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Malte Persson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Håkan Lindgren, du var bättre förr

Publicerad

Malte Persson svarar Håkan Lindgren om identitetspolitiken – och om anklagelsen om att vara en fegis.

KULTURDEBATT | IDENTITETSPOLITIK. Jag är ingen varm vän av identitetspolitik. Men då begreppet reducerats till ett nästan meningslöst skällsord försökte jag återställa proportionerna. Jag ser helt enkelt inte vad man vinner i vare sig resultat eller tankeskärpa när man häller allt från litteraturdebatter till jihadism i en och samma stora slagpåse.

Mot detta har den flitige identitetspolitikkritikern Håkan Lindgren nu invändningar i Svenska Dagbladet. Som så ofta skryter han omständligt om sitt självständiga tänkande. Men det lilla nya han har att komma med är mest ett halvhjärtat personangrepp, där jag antyds vara en fegis. 

Håkan Lindgren i Svenska Dagbladet

Att inte hänge sig åt slappa generaliseringar är för Lindgren nämligen "att gardera sig". Mina mer politiska texter – jag har skrivit om till exempel klimatfrågan, terrorism och politisk stilistik – generaliserar han sen till åsikten att "sverigedemokrater är dumma". 

Jag räknar efter och ser att jag nämnt Sverigedemokraterna, i förbigående, i tre artiklar på tre år. Det är inte ens hälften så många gånger som Lindgren har hunnit skriva om Ronny Ambjörnssons "Den skötsamme arbetaren" på halva den tiden.

Lindgren bemöter knappast min kritik av hur begreppet identitetspolitik kommit att användas i debatten, men han påtalar att han faktiskt inte bara grundar sitt korståg på vaga festrykten och ett bokhandelsbesök. Fair enough. 

 

LÄS MER – Malte Persson gör upp med Svenska Akademien och Forum 

Svenska filminstitutet

För det första hänvisas även till auktoriteter som Kenan Malik. Detta kunde vara relevant när Lindgren gjorde det i en artikel för tre år sedan (vars avslutning, där Lindgren lovar att sluta upprepa sig, för övrigt ter sig komisk i efterhand). Men inte nu, för att försvara en kritik mot identitetspolitiken som urartat till i bästa fall en karikatyrversion av Maliks. Där Malik analytiskt och inkännande kan beskriva ett socialt och historiskt sammanhang, får man hos Lindgren mest ett tomt fördömande av vad som vagt framställs som slapp samtida bekvämlighet. 

För det andra nämns Svenska Filminstitutets förslag om obligatorisk utbildning i normkritik. Och ja, politiska krav på konst och forskning är ett problem, oavsett om de är just identitetspolitiska eller ej. Men tydligen var inte identitetsideologin mer mäktig och rådande än att förslaget efter kritik snabbt drogs tillbaka.  

För det tredje åberopas en debatt mellan Lionel Shriver (som talat om författares rätt att skriva om vem och vad som helst) och Yassmin Abdel-Magied (som upplevde talet som kränkande). Som så många andra är jag benägen att ta Shrivers parti. Men även Abdel-Magieds inlägg – inte så extremt som Lindgren låter påskina – är värt att ta del av. 

Och framför allt: hon har använt sin yttrandefrihet för att uttrycka en avvikande mening. Att detta skett har jag svårt att se som belägg för ett hot som är så överhängande att det motiverar oavbruten alarmism i svenska tidningar. 

Lindgrens åsikt att min begåvning borde användas till något bättre än att debattera med honom kan jag däremot dela.

 

LÄS MER – Malte Persson: Okunnig kritik mot identitetspolitiken 

 

Malte Persson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans nästa lyriksamling "Till dikten" ges ut mars.

Läs fler texter av Malte Persson här.  

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag