Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grävde i Stalins brott - greps för barnsex

GRIPEN. Museichefen Sergej Koltyrin.Foto: Anders Franzén
Massgraven i Sandarmoch.Foto: Anders Franzén
Kulturskribent Ulrika Knutson.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: SERGEI KARPUKHIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ulrika Knutson ser hur Ryssland systematiskt stoppar historiker från att belysa Josef Stalins skräckvälde.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | RYSSLAND. Nu har det hänt igen. Ännu en rysk historiker i Karelen har gripits. Museichefen Sergej Koltyrin i Medvezjegorsk har ägnat hela sitt yrkesliv åt offren för Stalins terror, vilket inte uppskattas av Kreml.

Fallet har klara likheter med historikern Jurij Dimitrijevs öde. Denne dömdes 2016 för innehav av barnporr, frikändes, men greps igen. Den här gången för sex med minderårig. Idag ses han som politisk fånge.

Även Sergej Koltyrin anklagas för sex med minderårig.

Koltyrin förestår museet i staden Medvezjegorsk i norra Karelen. Museet ligger i en hotellbyggnad som uppfördes 1933, till öppningen av Vita havs-kanalen. Josef Stalin själv skulle inviga paradsviten, men fnös och reste hem. Han tyckte att kanalen, grävd för hand av hundratusen lägerfångar, var för trång och grund.

Redan för tio år sedan fruktade museet bistra tider:

– De lokala makthavarna känner vindarna från Kreml, sa Koltyrin uppgivet, när vi då besökte museet.

Massgravar

Museet är även huvudman för gravplatsen Sandarmoch, två mil från Medvezjegorsk. På denna tallhed upptäcktes på 1990-talet massgravar med tusentals kroppar, skjutna 1937-38, då terrorn nådde sin kulmen. Fångarna kom från det ökända lägret på Solovkiöarna. Utgrävningarna leddes av Jurij Dimitrijev och organisationen Memorial, som i dag klassas som "utländsk agent".

Vid Sandarmoch har man i 20 år hyllat offrens minne i augusti, men de senaste två åren har myndigheterna bojkottat högtiden. I stället lyssnar man på Ryska Krigshistoriska Sällskapet, vars forskare hävdar att massgravarna i Sandarmoch innehåller kroppar av ryska krigsfångar, skjutna av finska armén under fortsättningskriget. Både ryska och finska historiker är skeptiska. Sällskapet har tvingat fram nya utgrävningar, men inte hittat några hållbara bevis.

Syftet med teorin om krigsfångarna är tydligt: Kreml vill tona ner Stalintidens brott och vill gärna se ett annat monument på platsen, över soldaterna som stupade i Det stora fosterländska kriget.

 

Ulrika Knutson är skribent på Expressens kultursida.

 

LÄS MER - Dmitri Plax: Svalt Oleg Sentsov förgäves?