Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gävleimamens son visade terrorfilm för ungdomar

Raad al Duan.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET
Gävleimamen Abo Raad.
Foto: GEFLE DAGBLAD
Anna Gullberg.
Foto: Annelina Bjernulf / Pressbild

Med en dåres envishet vill Aftonbladets Martin Aagård rentvå Gävleimamen och hans son. 

Anna Gullberg frågar sig vem som är mest extrem: Aagård eller salafisterna?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Farliga män ser ut som alla andra. Det är förstås irriterande, opraktiskt att det inte syns på dem. En del boxas, festar, umgås med vänner. Vissa av dem fikar till och med på Espresso House i Gävle. 

Som Raad al Duhan, imamen Abo Raads son, och en av sex personer som har ett utvisningsbeslut hängande över sig för att de enligt Säpo och regeringen utgör ett hot mot rikets säkerhet. 

Aftonbladets tf kulturchef Martin Aagård har tagit en gofika med Raad al Duhan i sin forna hemstad Gävle. Över en kopp kaffe har ett förtroligt samtal ägt rum, kontentan av det småputtriga kafferepet är att al Duhan säger om sig själv att han inte är farlig eller extrem, att Säpo är ”ett dagis” och att de ”köpt informatörer och fina kostymer”. 

Martin Aagård.
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Aagård väljer att återge fikastundens innehåll i en ny stor artikel på Aftonbladet Kultur (21/11), i syfte att fortsätta vad som mer och mer börjar liknar en dåres försvarstal.

Med en uppenbar målsättning att misskreditera och misstänkliggöra internationellt respekterade terrorforskare som Magnus Ranstorp, undersökande journalister med expertkunskaper i området som Magnus Sandelin och Doku, och en liten redaktion med skickliga och modiga medarbetare på en lokaltidning som Gefle Dagblad fortsätter Aagård att relativisera och förringa. Han är nu rädd för att utvisningsbeslutet av de sex riskerar att bli ”det största attentatet mot yttrandefriheten och det öppna samhället på oerhört länge”.

Intervjun i Aftonbladet känns smått surrealistisk.

För att förtydliga: Raad al Duhan är den som, på grund av den granskande journalistik som Gefle Dagblad gjorde och jag som ansvarig utgivare publicerade, dömdes för att ha hotat mig till livet om inte publiceringarna upphörde.

Ja. Intervjun i Aftonbladet känns smått surrealistisk. 

Aagård låter påskina att det skulle haft betydelse för fängslandet att en påföljd ändrats, trots att både tingsrätt och hovrätt dömt Raad al Duhan för att ha mordhotat mig. Själva brottet kvarstår alltså.

Inte heller är det faktum att han dömts för att ha hotat mig till livet 2016 det enda skälet, Säpos intresse för al Duhan och hans pappa Abu Raad löper nämligen många år längre tillbaka i tiden. 

Så här är det: Alla muslimer är inte extremister. Alla imamer är inte fängslade av Säpo. Men några är det. Och det är dessa få extrema det handlar om här.  

Men man kan nog ändå fråga sig vem som är mest extrem? Det är dött lopp mellan Aagårds blinda tro på en inneboende rasism i svenskt rättsväsende och journalistik och den salafism som Abo Raad och övriga representerar.

Det är inte första gången Raad al Duhan pratar om Usama bin Ladin.

Så kafferepet och småpratet fortsätter. 11 september till exempel: ”När Usama bin Ladin kommer på tal frågar jag alltid ‘varför är han terrorist’” säger Raad al Duhan.

Det är inte en fråga jag själv tycker att man behöver grubbla över, men kanske är det en helt normal sak att ventilera på Aftonbladet Kultur?

Det är inte första gången Raad al Duhan pratar om Usama bin Ladin.

Som ungdomsledare i Umeå gjorde han det ofta, i uppskattande termer. Han låtsades att det var lite på kul, visade jihadistfilmer för unga pojkar från Afghanistan och Irak. Visade en ”actionrulle” – som ungdomsledare gör när de vill höja stämningen på fritidsgården. 

Eller så som den gör som ägnar sig åt avancerad grooming. I det här fallet av extremism, men tillvägagångssättet är detsamma som med pedofilen som visar barnen porrfilmer och normaliserar sex. 

Al Duhan är inte extremist, påstår han själv. 

Det har ungefär samma värde som att fråga en nationalsocialist om han är nazist. Spoiler: Svaret brukar bli nej. 


Av Anna Gullberg

Anna Gullberg är journalist, mediekonsult och ledamot i Publicistklubbens styrelse. 2016 nominerades hon som chefredaktör på Gefle Dagblad till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst.

Är litteraturmannen utrotningshotad?

Elis Monteverde Burrau och Jack Hildén.

Ensamma, patetiska, kränkta, fattiga, bittra.

De unga författarna Elis Monteverde Burrau och Jack Hildén diskuterar frånvaron av unga författarmän i Sverige med Daniel Sjölin. Se det senaste avsnittet av veckomagasinet Kultur-Expressen.