Fula gärna ut mig – men slå vakt om öppna bibblor

Anna Hellgren, skribent på Expressens kultursida.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Paulina Neuding.
Foto: LINDA BROSTRÖM / © LINDÍSIMA - LINDA BROSTRÖM

Paulina Neuding replikerar om ungdomsgängen som skadar biblioteksverksamheten i socialt utsatta områden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BIBLIOTEK | DEBATT. Sedan jag började granska stöket på biblioteket 2015, har flera debattörer tagit på sig den tvivelaktiga uppgiften att förneka eller relativisera problemen. I Expressen skriver Anna Hellgren: ”För visst förekommer det att förortsbibliotek plågas av unga, stökiga och/eller hotfulla män som kan antas ha migrantbakgrund, men ett större problem stavas missbruk, psykisk sjukdom och – högerextremism.

Det är obegripligt hur man kan beskriva huvudproblemet på det sättet om man är det minsta insatt i det som framkommit genom bibliotekspersonalens egna incidentrapporter, Diks rapporter och nyhetsrapporteringen genom åren.


LÄS MER - Anna Hellgren: Hot mot bibliotek är inte invandringens fel 

Allvarligt arbetsmiljöproblem

Att psykiskt sjuka, missbrukare och nynazister söker sig till biblioteken är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Men när problemen de senaste åren gått bortom kontroll till den grad att biblioteken inte klarat av att hålla öppet – vilket nederlag det är! – handlar det i regel om ungdomsgäng, och problemen dominerar i och i anslutning till utanförskapsområden. Och när en kvinnlig bibliotekarie i Jönköping fick ta emot ett knytnävsslag i ansiktet så att skickades med ambulans till sjukhus, var det efter att hon sagt till just ett ungdomsgäng. 


LÄS MER - Paulina Neuding ser tilliten gröpas ur efter biblioteksstöket 


För att ta några exempel från 2017:  

Bromölla: ”Gäng av barn och ungdomar har gjort biblioteket så osäkert att kommunen inte kan garantera säkerheten för personal och besökare. Nu tvingas de stänga tidigare varje eftermiddag.” (P4 Kristianstad 31/3)

Fittja: ”Biblioteket i Fittja i Botkyrka kommer hålla stängt i två veckor på grund av ordningsstörningar. Bakgrunden är hot och våld, både mellan besökare och mot bibliotekets personal.” (3/5) Också där har problemet främst varit barn och ungdomar.

Bergshamra i maj : ”Stök stänger bibbla kvällstid … Ett antal män i tjugoårsåldern har flera gånger betett sig stökigt och skapat oordning inne på Bergshamra bibliotek.” (Mitt i Stockholm 10/5)

Åmål: ”Drastiskt beslut efter åratal av problem. Från och med måndag kommer Åmåls bibliotek inte längre ha öppet under kvällstid. Detta då vare sig polis- eller vaktnärvaro har lyckats skapa lugn i lokalerna. … ’Det är inte samma personer hela tiden, utan tre–fyra olika klickar med yngre barn, ungdomar och unga vuxna. Vi har också haft vuxna besökare som väsnats och uttryckt hot mot yngre tjejer.’” (NWT 26/5)

Jag står ut med att bli utfulad och angripen av skribenter med en politisk agenda. Men vad som är oacceptabelt är att man inte slår vakt om öppna bibliotek. 


Av Paulina Neuding

Paulina Neuding är journalist och jurist.