Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frank Andersson dog en historisk valdag

Frank Andersson 1984. Foto: LEIF JACOBSSON / GT/BILDSERVICE

Valet har ingen riktig vinnare, skriver Karin Olsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | VALET. Frank Andersson gjorde aldrig något diskret, varken som brottare eller tv-personlighet. "Kuken ska ha sitt", sa han som förklaring till varför han försvann från brottningstruppen vid OS i Los Angeles 1984 och drog till Las Vegas. Men det var de tre VM-medaljerna som gav Frankie boy en särskild plats i Sverige. Som en del av den historiska sportgenerationen med Björn Borg, Linda Haglund, Ingemar Stenmark och Thomas Wassberg blev han en symbol för det lilla socialdemokratiska landets osannolika framgångar.

När 56:orna tävlade, höll folkhemmet andan. 

Frank Andersson dog den historiska valdagen 2018, när en annan del av Sverige som vi kände det tonade bort. Den gamla stabila blockpolitiken i riksdagen är raserad och regeringsbildningen ser ut att bli den svåraste sedan 1920-talet. Det är de polariserande flankerna som går framåt, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, medan de stora partierna tappar. 

Ingenting är längre lagom, det extrema vinner mark. Sverige har europeiserats, med ett alltmer splittrat politiskt landskap.

Stefan Löfven. Foto: ANDERS WIKLUND/TT /

Åkessons framfart

Även om SD inte tog den eftertraktade platsen som andra största parti, är dess framgång odiskutabel. Partiet slangar väljare från M och S i stora volymer. Åkessons framfart ändrar inte bara spelplanen för borgerligheten, utan hela arbetarrörelsens identitet i gungning när LO:s män i hög grad röstar på Sverigedemokraterna.

Det som en gång med självklarhet av de flesta betecknades som ett rasistiskt parti utgör i dag ett eget block i riksdagen, med nästan en femtedel av medborgarna bakom sig.

Ska man ändå vara tacksam över att Jimmies gäng inte blev lika stort som många befarat? 

Jag tänker på historien när Frank Andersson gjorde sitt sista stora internationella mästerskap i OS i Los Angeles 1984. Han ville vinna guld, men fick bara bronset. Frank Andersson tog emot medaljen, men skänkte den sedan till en taxichaufför på festnatten.

Valet 2018 har heller ingen riktig vinnare.

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

 

LÄS MER - Karin Olsson: Vi tar ställning i linje med vårt liberala uppdrag 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!