Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Foliehattarna förnekar corona och Förintelsen

Linda Karlström föreläser om farorna med vaccination.
Foto: SVT
Diza blir chockad när hon ser att Linda Karlström är förintelseförnekare. Här med lilla sonen Wolf.
Foto: SVT
Vaccination.
Foto: FRANCINE ORR/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERST

Dokumentären ”Vaccinkrigarna” tar med tittarna till ett kaninhål av desinformation.

Gunilla Brodrej ser en märklig väckelserörelse präglad av ledsna oroliga föräldrar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DOKUMENTÄR. Mamma Diza har förstorat sina läppar. Men ge sin bebis ett vaccin törs hon inte. Nånstans förstår jag henne. Det första barnet är ett mirakel. Man vill inte utsätta det för någonting potentiellt skadligt. Och man kan bäras av en sund skepsis mot expertis, men till slut inser man barnets bästa. Diza ligger sömnlös med ångest på nätterna. Pappan tycker barnet ska ta sprutan, men mammans oro bestämmer takten. På nätet ramlar hon ner i ett kaninhål (hon beskriver det själv så) som antivaccinationsrörelsen listigt inrett med tusen psykologiska fällor. 

Hur dessa riggas framgår av ”Vaccinkrigarna” som är en välgjord dokumentär i tre delar med osannolikt bra tajmning. Mamma Diza är den enda svenska förälder som framträder genom dokumentärens tre delar, det är modigt av henne, och det är en poäng att hon inte är antroposof. Hon kunde vara vem som helst som tänker och googlar lite för mycket. Antivaxarna upplever en renässans. Precis som efter svininfluensan då de ju fick vatten på sin kvarn med de beklagliga utbrotten av narkolepsi. 

Vaccinationsmotståndarna tror inte på forskning. De tror på föräldrar, vilket framgår under dokumentärens amerikanska resa. De tror att forskningen är en del av en gigantisk världsomspännande konspiration i syfte att minska jordens befolkning. Deras logiska krumbukter är så tossiga att de är omöjliga att bemöta. Det är ju OM vi skulle sluta vaccinera våra barn som jordens befolkning på allvar skulle börja minska drastiskt. Vi har ett exempel i närtid. 

När han fråntogs sin läkarlegitimation, steg han bara i aktning bland vaccinationsmotståndarna.

På Samoa dog två barn 2018 efter den reguljära MPR-dosen mot mässling, polio och röda hund. Antivaccinationsrörelsen, på denna kontinent ledd av en inflytelserik bloggerska, spred genast ut att vaccinet var farligt varpå föräldrar på Samoa slutade vaccinera sina barn. Det hjälpte inte ens att man slog fast att dödsfallen var resultat av den mänskliga faktorn, en dödlig kombination av läkemedel. Vaccinationsmotståndet hade fått fäste. Som direkt följd av detta utbröt i december förra året en epidemi av mässling på Samoa. Ett åttiotal människor dog, de flesta var små barn. Även detta viftade vaccinationsmotståndet bort. 

Rörelsens förgrundsgestalt är en brittisk läkare, Andrew Wakefield, vars forskning om kopplingen mellan autism och trippelvaccinet dömts ut av en hel forskarvärld. När han fråntogs sin läkarlegitimation, steg han bara i aktning bland vaccinationsmotståndarna. Han blev martyr. Rörelsen lyssnar inte på läkare, de lyssnar på människor, oanfrätta av ”akademiska”, ”politiskt korrekta” åsikter. 

Linda Karlström.
Foto: SVT

Dokumentären illustrerar hur man drar till sig många oroliga själar, som en väckelserörelse. I den finner föräldrar vars barn antingen blivit sjuka eller dött en förklaring, mening eller tillhörighet. I Sverige heter förgrundsgestalten Linda Karlström, en hemmamamma från Österbotten som först ger ett samlat intryck. Hon driver en vaccinationssajt och åker runt och föreläser. Pekar på staplar som hon kopierat från tvivelaktiga sajter. Allting är relativt i den här världen. Tokiga påståenden bemöts med: ”kolla upp det själv då, det finns där ute”. Eller ”titta på sorgen i den där mammans ögon”. Den nuvarande pandemin avfärdas som ett påhitt. Foliehattarna yr i luften.

Eftersom journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har haft som metod att infiltrera antivaccinationsrörelsen utan att avslöja att de är grävande journalister lyckas de avslöja det tvivelaktiga tankegods som driver rörelsen. Den österbottniska mamman är även förintelseförnekare. Det säger hon i förtroende över en fika när hon inte vet att kameran är på. 

När mamma Diza hör henne säga det får hon naturligtvis en chock. Men vi får aldrig veta hur det blev med vaccinationen.


Dokumentär

VACCINKRIGARNA

Anna Nordbeck och Malin Olofsson

Dokument inifrån, SVT

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

spotify:episode:6xyHAxqn2cSMWS1SYfTWDE

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.