Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den som tar debatten måste läsa på först

Nordisk ungdom marscherar på 300-årsdagen av Karl XII:s dödsdag. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En nazist bjöds in till ett panelsamtal om demokrati på Hornstulls bibliotek.

Anna Hellgren hör hur idén om den konstruktiva debatten med fascismen avslöjas som en naiv fantasi.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | NAZISM. – Jag sitter där och tänker att om vi kan ha ett sådant samtal på ett bibliotek så kan vi undvika krig.

Dramatikern och debattören Stina Oscarson skräder inte orden när hon i Expo (30/11) får uttala sig om det famösa demokratisamtal hon modererade förra veckan på Hornstulls bibliotek i Stockholm. 

Också bibliotekets verksamhetschef är nöjd, han har hellre möten på bibliotek än “någon slags hat-verksamhet på i skydd av nätet, eller upplopp” (Flamman, 30/11).

Biblioteket hade bjudit in Förintelseförnekaren Jonas De Geer (en "fritänkare" enligt arrangören) till ett samtal med poeten Aase Berg och idéhistorikern Per Johansson under rubriken "All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Eller?".

Då De Geer hastigt insjuknade tipsade han Oscarson om Patrik Forsén, lämpligt nog på plats i publiken. 

Forsén är en av ledarna för nyfascistiska och nationalradikala Nordisk ungdom. Nordisk ungdom har gjort sig kända för "direkta aktioner" mot meningsmotståndare, till exempel har gruppen fysiskt försökt stoppa Prideparaden i Stockholm. Nyligen dömdes en 21-åring för att ha kastat en bengal på den sittande demonstrationen “Ung i Sverige” på Mynttorget i Stockholm, där främst asylsökande afghanska ungdomar protesterade mot utvisningar. 17 aktivister attackerade demonstrationen och skanderade, enligt Expo, ”Abdullah, Mohammed go home!” och ”Internera! Deportera!”.

 

LÄS MER – Emil Arvidson: Varför sitter inte nazisterna på en buss bort från Almedalen? 

Högerradikal analys

Så vad hade Forsén att säga om demokratin? Påpassligt nog var en person från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen på plats och spelade in det, enligt Stina Oscarson, “enormt respektfulla samtalet”.

Den som lyssnar får sig en tämligen ordinär högerradikal analys av tillvaron: i Sverige i dag är människor så olika och har så olika uppfattningar om saker och ting att det ofelbart kommer att leda till inbördeskrig om inget görs för att hindra utvecklingen. Socialdemokraternas basväljare är numera muslimer. Storkapitalet har tagit hit en massa invandrare för att sänka lönerna, och vänstern hejar på i sin iver att rasera den nationella gemenskapen. Medierna ljuger och hittar på att saker, som klimatförändringarna, baseras på vetenskap. Klimatförändringarna är ett slagträ för att rasera det nationella självbestämmandet. Eliten vältrar sig på Södermalm och struntar i vad den lilla människan tycker. 

Segra eller dö, som en sverigedemokrat skulle sagt. 

På det får han spridda invändningar, Oscarson undrar om det verkligen ett problem att Socialdemokraternas väljare är muslimer (som om det vore ett faktum och inte ett påstående)? Den förmodade vänsterrösten i sammanhanget, Aase Berg, inflikar emellanåt saker som att “internet har tagits över av storkapitalet” och “ska man prata om media måste man prata om vem som styr den – ekonomerna”. Per Johansson gör en insats för att betona att klimathotet inte är som genusvetenskap och därmed att ta på allvar. 

Abstrakt filosoferande

Det är oklart om Oscarson et al kände till Patrik Forsén och Nordisk ungdom före hans snabba inhopp i Hornstull. Förmodligen inte. Sett till deras samtalsinsatser får man hoppas att de inte gjorde det, för om detta är vad “ta debatten”-gänget menar med samtal ligger vi risigt till. Ett abstrakt filosoferande med påfallande stark vilja till samförstånd är knappast vägen att debattera en person från en våldsutövande politisk organisation. Fascism är ingen seminarieövning. 

I Arbetet har Johannes Klenell påpekat att de tycktes tro att de samtalade med en ädel vilde

Faktiskt sätter Stina Oscarson själv, om än i förbifarten, fingret på problemet med ett samtal som det här. I Expo berättar hon att anledningen till att hon snabbt ville hitta en ersättare till ursprungsnazisten var för att hon kände sig rädd för att De Geers anhängare på plats skulle ha blivit arga av att inte representeras i samtalet, att det skulle blivit “otrevlig stämning”. 

Till vardags tycks Oscarson älska dålig stämning. I en anklagelseakt mot ABF skrev hon i SvD om deras motvilja mot att låta henne samtala med Sverigedemokrater i förbundets lokaler. Bert Karlsson gick an med lite gnäll, och Oscarson skriver hur hon saknar intresse i att tävla i avståndstaganden kring hans uttalanden om att SD behandlas lika illa som Hitler behandlade judarna – i stället vill hon verkligen förstå populismens mekanismer. 

En dryg vecka efter samtalet i Hornstull leder Patrik Forsén det "nationella" firandet av Karl XII i Kungsträdgården. Tillsammans med NMR ska Nordisk ungdom lägga ner en krans vid krigarkungens staty. På vägen dit attackerar NMR-aktivister motdemonstranter med brinnande facklor innan leden sluts igen.

Man får hoppas att Stina Oscarson och Hornstulls bibliotek antecknade noga.

 

Anna Hellgren är litteraturredaktör på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!