Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi kurder kommer aldrig att glömma ert svek

En kvinnlig elitsoldat i den kurdiska pershmega-gerillan, beväpnad med amerikanska vapen för att kämpa mot IS.
Foto: UNCREDITED / AP
Kurder på flykt i nordöstra Syrien.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

De amerikanska styrkorna har övergett kurderna i norra Syrien.

Özz Nûjen påminner om det europeiska hyckleriet och hur kurderna slogs mot IS.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I Europa och USA är människor arga på Trump för att han gör det möjligt för sin Nato-allierade vän Turkiet och dess armé gå in och slakta kurder i Rojava – västra Kurdistan (eller norra Syrien som det heter sedan snart 100 år eftersom européer styckade upp kurdernas land och gav det till araber och turkar att styra och bestämma över).

Kurderna slogs mot IS för hela världen och deras styrkor förlorade över 11 000 kvinnor och män när de bekämpade världens farligaste och grymmaste terrorsekt. Och i Rojava skapade kurderna ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter och där minoriteter inte förföljs och där man kunde resa Prideflaggan utan att det sågs som ett hot.

I Rojava skapade kurderna ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter.

Men detta slås nu sönder av Turkiet. Samma Turkiet som i många år sponsrade och beväpnade jihadisterna i terrorsekten IS.

Trump är Trump och han vill inte att hans byggnader kommer till skada i Turkiet.

Och européerna är fortsatt samma européer som skiter i kurderna samtidigt som de pliktskyldigt låtsas vara upprörda och politikerhuvuden läggs på sned med spelad omtanke och med en blick som vi känner igen. ”Vad synd det är om er kurder och synd att vi inte kan göra något. Ni är ensamma igen, så synd”. 

Våra politiker i både Europa och USA som varje år säljer avancerade vapen, högteknologiska övervakningssystem och attackhelikoptrar och de senaste versionerna av dödsbringande missiler och bomber till det sedan tio år islamistiska Turkiet.

Kurder på flykt i Syrien.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Erdogan och den turkiska armén – med västs inköpta vapenarsenal – jämnade 2015  nio kurdiska städer, i Västerås storlek och större, med marken i norra Kurdistan (eller som det numera heter, östra Turkiet, på grund av européernas lek och svek med det kurdiska folket och deras land sedan snart hundra år). Detta skapade över två miljoner kurdiska flyktingar inom Turkiet. Europa lät det ske och såg bara på. Europa, inklusive Sverige, hade precis gett många miljarder till Turkiet för att förhindra att syriska krigsflyktingar kom in i Europa.

Europa lät det ske och såg bara på.

Att vakna till stridsvagnar och stridsflygplan som sveper över ditt land och veta att kriget redan är här och höra gråt och förtvivlan och se de vuxnas skräckfyllda ögon är inget nytt för barn i Kurdistan.

Man glömmer det aldrig.

Man bär det med sig i resten av sitt liv, om man som barn överlever och inte dödas, lemlästas eller hamnar i en av de massgravar som skapats för just ditt folkslag, som glöms och göms eller en dag hittas där man ser skelettet och spår av färggranna kläder.

Vi är trots alla folkmord, krig och folkfördrivningar över 40 miljoner kurder.

Vi som lever och överlever glömmer aldrig.

Trumps och Vita husets svek mot det kurdiska folket kommer att skapa djupa och oförglömliga sår inte bara hos oss kurder, utan även i resten av världen. USA och västvärlden är inte att lita på och de stöttar hellre islamister och fascister som Erdogan än folk som bara vill gott. I frihet och demokrati.


Özz Nûjen är skådespelare, komiker och skribent.

Hur kan vi locka unga att läsa? Daniel Sjölin möter Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar, aktuella med en ny diktantologi för unga.