Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En modig man har gått ur tiden

Per Ahlmark (1939-2018). Foto: Jan Wirén

Den liberala politikern och Expressen-skribenten Per Ahlmark har gått bort.

Ulrika Knutson minns en stor personlighet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

IN MEMORIAM | PER AHLMARK. Kunde Per Ahlmark stava till "kompromiss"? Troligen inte. Däremot kunde han under sin krafts dagar stava rätt till allting annat, men så snabbt att bokstävlarna ändå hamnade, om inte i oordning, så i otakt med tiden. Per Ahlmark befann sig samtidigt långt före och efter.

Per Ahlmark

Per Ahlmarks karriär var tidigt utstakad. Redan som tonåring på Södra latin var han känd som en ettrig besserwisser, avskydd och beundrad. Som 21-åring tog han över Folkpartiets ungdomsförbund, blev sedan partiledare, och ingick 1976 i Fälldins legendariska första regering. Som arbetsmarknadsminister drev Per Ahlmark, tillsammans med Nils G Åsling, ironiskt nog den mest statssubventionerande industripolitiken i svensk historia - och lyckades hålla nere arbetslösheten. Det har ingen tackat honom för. 

Två år senare lämnade Per Ahlmark partipolitiken. Skälet var privat sorg, när hans älskade begått självmord, och han själv drabbades av djup depression. Döden och kärleken spelar huvudrollerna när han 1982 debuterar som uppskattad lyriker med diktsamlingen "Överleva".

Vd för Svenska Filminstitutet

Både Jörn Donner och Harry Schein sneglade surt på Per Ahlmark när han tog över som vd för Svenska Filminstitutet. Men då var han nygift med Bibi Andersson, så de kunde inte säga högt vad de tänkte.

Få debattörer har fått utstå så mycket hån som Per Ahlmark. Det hade han inget emot, han sökte strid och kunde utnyttja den koleriska ådran. Hans titlar talar: två nämner hatet, en sveket, andra fruktan, flykt och motstånd. "Det öppna såret".

När Ahlmark varit som bäst har han dränerat de variga såren i den svenska offentligheten. Han pekade tidigt på rasismens faror, och  startade Svenska kommittén mot antisemitism. Som Israelvän blev han lika ofta hyllad som missförstådd, med flit. Hans bok "Vänstern och tyranniet – det galna kvartsseklet" (1994) står i biblioteket bland idéklassikerna, med sin oförsonligt hätska ton, oberoende av motståndarens dignitet. Men det är en nyttig bok, den dränerar. 

Med Per Ahlmark har en modig man och en stor personlighet gått ur tiden.

 

LÄS MER – Per Ahlmarks självbiografi: "Gör inga dumheter medan jag är död!" 

 

Ulrika Knutson är kulturjournalist och medarbetare på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!