Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domen mot Weinstein öppnar ett nytt landskap

Försvarsadvokaten Donna Rotunno och Harvey Weinstein på väg in i rätten i går.
Foto: PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK / PACIFIC PRESS

Juryn valde att tro på kvinnorna som vittnade mot Harvey Weinstein.

Gunilla Brodrej ser det som ett tecken på att Metoo lever.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Under presskonferens efter domen mot Harvey Weinstein säger distriktsåklagaren ”Så här ser det nya landskapet ut för överlevare av sexuella övergrepp i Amerika. Det här är en ny dag”. 

Man kan inte nog betona hur viktigt detta är för de offer som har vågat träda fram och berätta, för polisen och för pressen. Men också vad det betyder för Metoo-rörelsen i stort. Här i Sverige har vi upplevt något av en backlash sedan flera av de anklagade friats. Vi talar om Metoo i imperfekt.

När domen hade fallit vände han sig flera gånger till sitt försvar och sa ”men jag är ju oskyldig”.

Harvey Weinstein befanns skyldig till två sexbrott och döms till tio års fängelse. I det senaste avsnittet av New York Times podcast ”The Daily” berättar reportrarna Megan Twohey och Jodi Kantor, som avslöjade Weinstein och skrev boken ”She said”, hur komplicerat åtalet varit. Hur försvaret försökt bevisa att relationerna byggt på ömsesidighet och i flera av fallen har kvinnorna verkligen gått in och ut ur destruktiva relationer med Weinstein. När domen hade fallit vände han sig flera gånger till sitt försvar och sa ”men jag är ju oskyldig”. 

Sex påstådda offer vittnade under rättegången. Två av dem, Jessica Mann och Miriam Haley var huvudvittnen. I fallet Jessica Mann ska hon ha blivit inlåst i ett hotellrum och våldtagen för åtta år sedan, men sedan fortsatt att dejta hon honom i flera år, medan relationen växlade mellan samtycke och övergrepp. Haley blev tvingad till oralsex. Det fanns fler vittnesmål som sammantaget målade upp en bild ett mönster av övergrepp och trakasserier i kombination med hot om att göra eller förstöra karriärer.

Våldtäkt är våldtäkt oavsett vad som föregått den.

Harvey Weinsteins försvar har hela tiden försökt påvisa att Metoo har gått för långt, anförda av försvarsadvokaten Donna Rotunno, som byggt sin karriär på att försvara män anklagade för sexuella övergrepp. Hon har hållit stenhårda korsförhör där hon styvnackat pekat på kvinnornas eget ansvar och därmed försökt misskreditera dem. Detta är ny snårig mark för rättssystemet. Som New York Times-reportrarna påpekar i finns det inga perfekta vittnen när det gäller sexbrott.

Men till syvende och sist kokar allt ner till om juryn, sju män och fem kvinnor, väljer att tro på kvinnorna. Distriktsåklagaren pratar om ett nytt landskap. Han säger att ”Rape is rape”, våldtäkt är våldtäkt oavsett vad som föregått den eller vad som hänt efteråt.

Juryn trodde på kvinnornas berättelser. Det starka symbolvärdet präglade rättegången. Det måste betyda att Metoo lever.

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.

Matilda Gustavsson får Expressen Björn Nilsson-pris