Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det Skansen gör är viktig folkbildning

Vargar på Skansen.Foto: Anders Bouvin / Skansens hemsida
Tomas FriskFoto: Johan Kindbom

Gunilla Brodrej kritiserar Skansen för att avliva björnarna då de blir könsmogna.

Här svarar Skansens zoologiska chef Tomas Frisk.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Skansens djur är en viktig del av vår svenska folkbildning. Gunilla anser att Skansen borde sluta hålla björnar på Skansen och frågar samtidigt om någon kommer ihåg de björnar som senast föddes på Skansen. Hon svarar själv i nästa mening att de är avlivade. Med all respekt, vi förväntar oss inte att någon som inte arbetar med djurhållning ska ha detaljkunskap om de djurindivider vi håller på Skansen. Men de björnar som det refereras till lever i all välmåga i en av våra djurparkskollegors anläggning i Belgien.

På Skansen håller vi inte våra djur, för som du menar, ”business” skull. Det skulle vara en dålig affär. På Skansen, och i andra centrala djurparker i Europa, har djuren en betydligt viktigare roll än så. Idag sker den sjätte stora massutrotningen av djur i världen. Den urbana människan fjärmas allt längre från naturen och många barn vet i dag inte var djuren kommer från.

Djuren på Skansen väcker känslor. Inte bara i en musikkritikers hjärta. De väcker också känslor hos de 1.4 miljoner gäster som årligen besöker oss. De allra flesta av dem har aldrig sett en varg eller en lappuggla i naturen. De vet inte vad en järv är, och har inte hört talas om den utrotningshotade vitryggiga hackspetten. Det man inte vet något om, det värnar man inte heller. Vi vet genom egna undersökningar och gästmöten att folkbildningen i det vi gör är viktig.

Vi djurparker bidrar mer än gärna med djur till bevarandeprojekt .

Vi jobbar mycket för att utveckla vårt folkbildande arbete och de som besöker Skansen regelbundet kan se att det händer massor. Självklart kan vi göra mer, men redan i dag undervisar vi 1000 skolklasser per år och informerar 100 000-tals människor på olika sätt.

Nej, vi kommer inte att släppa ut våra björnar i naturen, det beror inte på att djurparker inte vill eller vill bekosta återanpassning av djurarter i sin naturliga miljö. Vi djurparker bidrar mer än gärna med djur till bevarandeprojekt där sådana finns och det finns lämpliga miljöer för det.

Det är därför visenten och oryxantilopen och ett 30-tal andra arter i världen fortfarande finns. Tyvärr ökar behovet av bevarandearbete i takt med att människan kommer allt längre från naturen.

Gunilla, om din enda erfarenhet av djurparker är en Netflix-serie önskar vi dig varmt välkommen till oss på Skansen. Här styrs vår verksamhet av helt andra lagar och normer än det som privata aktörer i USA gör. Du kan till och med få en privat visning och genomgång av vårt artbevarande arbete av nordiska arter, våra samarbeten med Stockholms Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Svenska Naturskyddsföreningen med flera.

 

Av Tomas Frisk

 

Tomas Frisk är chef för Zoologiska Avdelningen, Skansen

 

GUNILLA BRODREJ SVARAR DIREKT: Ni avlar och avlivar – det är inget påhitt