Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det går inte att vara lagom lite mot abort

Lars Adaktusson är i blåsväder, igen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Anna Hellgren. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Lars Adaktusson eller ej, så länge KD slirar om aborträtten kommer partiet att ifrågasättas. Anna Hellgren påminner om vad samvetsfrihet faktiskt går ut på.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. För inte så länge sedan fanns de överallt, KD-männen som var emot abort. Antingen alla aborter, eller åtminstone dem som görs senare än 12:e veckan. 

Under den ”borgerliga feministen” Ebba Busch Thor är tonen en annan. Abortmotstånd flyger inte i de breda väljarlager det nya KD suktar efter. Intet tvivel om synen på aborträtten passerar utan att partiet biter i från: Smutskastning! Vi är inte sådana. Inte längre. 

I tisdags kväll berättade DN att Lars Adaktusson – mannen som brinner så i kampen mot IS att den måste föras på konferens bland homohatare och Francoapologeter – aktivt röstat mot aborträtten vid inte mindre än 22 tillfällen i EU-parlamentet. När partiledaren till slut talade blev domen hård: Lars Adaktusson har gjort fel. Det ska inte råda några tvivel om att KD står bakom den svenska abortlagstiftningen och kvinnors rätt till sina egna kroppar.

Samvetsfrihet

Däremellan hann dock Busch Thor med att i Expressens ”Bar och politik” dra en lans för så kallad samvetsfrihet i vården; det vill säga barnmorskors och annan vårdpersonals ”rätt” att slippa delta under en abort. 

Förkämparna för samvetsfrihet brukar argumentera för att en (kristen, ve den muslim som inte skakar hand) människas övertygelser bör trumfa både hennes arbetsbeskrivning och patientens rättigheter. Se där ett ”lagom” motstånd.

I själva verket har samvetsfrihet länge varit abortmotståndarnas effektivaste vapen i framför allt katolska länder. I Italien, där abort är lagligt sedan 1978, är det i praktiken oerhört svårt att få en abort eftersom 70 procent av gynekologerna vägrar – just med hänvisning till samvetsfriheten. Det föds inte fler barn för det, däremot tvingas kvinnor genomgå osäkra aborter med svåra följder.

Lars Adaktusson

KD hävdar ofta att frågorna om deras syn på abort är ohederliga, men så länge som partiet förespråkar samvetsfrihet och har en vision om ett samhälle ”där aborter inte behöver efterfrågas” får de skylla sig själva. Kommer man fram till att Lars Adaktussons extremism ryms inom partiet lär frågorna inte bli färre.

Adaktusson själv borde vara hederlig nog att stå upp för de åsikter han helt uppenbart är besjälad av: abort är så fel att ett förbud inte får kritiseras ens när det drabbar tioåriga våldtäktsoffer. 

 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Varning för den nya högerns myter

LÄS MER – Carl Henrik Fredriksson: Högerpopulisterna som vill sälja ut sitt land

 

 

Anna Hellgren är redaktör och skribent på Expressens kultursida.