Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är sanningen som försvinner hos Åsbrink

Elisabeth Åsbrink.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Birgitta Holm.
Foto: Jenny Källberg

Elisabeth Åsbrinks bok om Victoria Benedictsson har dragit i gång en debatt om forskning som hamnar i skuggan.

Birgitta Holm oroar sig för sanningen om allt inom humaniora kommer att handla om positionering och profilering.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Att författare av bestseller-syftande biografier väljer att inte lyfta fram de tidigare insatser som gjorts börjar vi vänja oss vid, fast få deklarerar det så öppet som Elisabeth Åsbrink. Hon har ”valt” en annan väg, skriver hon

Det är trist, inte bara för oss som osynliggörs utan faktiskt också för den kollektiva förståelse vi får av vårt kulturarv. ”Äntligen” är Selma Lagerlöf inte en sagotant – fast hon inte har varit det sedan 1950-talet. ”Äntligen” riktas intresset för Victoria Benedictsson mot något annat än hennes sexliv – fast det skedde med besked redan i Sten Linders fina avhandling 1930, ”Ernst Ahlgren i hennes romaner”. 

Vad händer med vår tankevärld om allt inom humaniora kommer att röra sig om positionering och profilering?

Till varje pris profilera sig. Inte underligt att Ebba Busch inte har en aning om vem som skrev ”Gösta Berlings saga”. Och värst av allt: det som försvinner är sanningen. Den ”profil” som Elisabeth Åsbrink har valt tycks vara, inte att titta bort från Ernst Ahlgrens sexliv för det finns uppenbarligen starkt med, utan att upprätta det. Inte heller det behövs väl, få under de senare femtio åren har sagt annat än att det var komplicerat, och för vem är det inte det. Men att därifrån på grundval av ett ”underbart stycke” om sinnlighet av den 35-åriga Benedictsson svepande förkasta allt som antyder något annat låter mer som profilering än som intresse för sanningen. 

Vad händer med vår tankevärld om allt inom humaniora kommer att röra sig om positionering och profilering? Ingenting om sanningssökande och nyanser? Den frågan ställer jag mig med allt större oro i dag.


Av Birgitta Holm

Birgitta Holm är författare och professor emerita i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.

Lunch med Montelius: Suget efter Håkan Juholt

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/234-suget-efter-hakan-juholt-135817/light?platform=podpla

PODCAST. Eftersnacket efter Bokmässan: Martina Montelius blir ditchad, Gunilla Brodrej känner sig som en rockstjärna, Håkan Juholt blir uppvaktad och Jan Guillou blir glad. Dessutom: Ett fantastiskt tv-tips.