Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är dags för Don Giovanni att be om ursäkt

Ur partituret till "Don Giovanni".Foto: JAN DÜSING
Personerna på bilden spelar upp en scen ur "Don Giovanni" men har ingenting med artikeln att göra.

En känd svensk sångare och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien anklagas för att ha sextrakasserat sina elever, enligt en granskning i P2.

Gunilla Brodrej rekommenderar honom att be om ursäkt och dra sig tillbaka.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är bara nåt år sedan han sträckte fram sin hand mot mig, en stor och varm, och sa sitt namn. Som om jag inte visste vem han är. Han satt raden bakom mig på det lilla operahuset. Intresserade sig och jag kände mig en smula smickrad. Det var ändå han.

Då visste jag inte att handen jag tog i min tillhörde en snuskhummer. Att han har sextrakasserat och tvingat sig på flera unga sångerskor på Musikhögskolan i Stockholm. Det framgår nu av en P2 Dokumentär, ”Don Juan på Musikhögskolan” som också avslöjar att den framstående svenska sångaren och sångpedagogen även ska ha antastat elever på Musikhögskolan i Oslo. Mannen nekar till anklagelserna.

Samarbetat med Bergman

Han har levt högt på sitt urgamla samarbete med Ingmar Bergman och har även, enligt "Ekot", helt nyligen fått ett hedersuppdrag från Kungliga Musikaliska Akademien, där han är ledamot. 

Nästan alla i den klassiska musikvärlden vet vem det rör sig om. Det är knappast troligt att kollegerna på utbildningarna där han har verkat inte skulle ha vetat något. Det är en liten värld. En tidigare rektor på Musikhögskolan såg genom fingrarna och pedagogen kunde lämna arbetsplatsen självmant när ryktet gick att hans elever hade talat med rektor, på så vis slapp han utredning och diarieföring.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej intervjuar Anna Larsson om det osunda dirigentväldet

 

P2-dokumentären belyser också hur den här personen har haft fortsatt inflytande över svenska sångares utbildning och framtida karriärer, inte minst genom att han senast förra året ingick i juryn på Operahögskolan i Stockholm. En av Sveriges dyraste statliga utbildningar, med få åtråvärda platser. 

Masha Gessens råd

Han är gammal. Det som skett har skett, kan man tycka. Risken är att en viss mättnad uppstår med alla berättelser. Allteftersom nya sfärer presenterar sina predatorer uppstår en bedräglig känsla av normalitet. Men det är viktigt att behålla sin förmåga att bli chockad, precis som Masha Gessen säger i Björn af Kleens intervju i DN i helgen, efter ett år med Trump. Varje berättelse är unik och sångpedagogens beteende är i högsta grad chockerande. Vi har goda skäl att anta att den här vuxenbebisens dåliga impulskontroll har förstört för många kvinnor. 

 

LÄS MER – Därför tyckte de att jag förtjänade ett kylskåpsknull 

 

Ansvaret vilar nu tungt på Musikaliska Akademien som uppvisar en förbluffande valhänthet i det här fallet. Jag stötte ihop med preses i en paus på Operan för några veckor sedan och tipsade henne om att anordna seminarier på temat #metoo. Då hade redan ryktet om sångpedagogen börjat sippra ut. Istället var han alltså utskickad på ett kungligt hedersuppdrag. Nu finns det ett och annat att göra för Musikaliska Akademien. Och för sångpedagogen själv i fråga.

Det enda rätta för honom vore att erkänna. Krypa till korset. Ringa upp alla och be om ursäkt. Starta en stipendiefond i syfte att få bort sexismen från de konstnärliga utbildningarna. Lova att aldrig mer undervisa. Och aldrig mer dyka upp i någon jury som kan vara avgörande för unga sångares framtid. Detta måste få ett slut.

 

Musikaliska Akademiens uppgift

”Akademien har till ändamål att främja tonkonsten och musiklivet. Den skall därvid följa utvecklingen inom det svenska och internationella musiklivet, ta initiativ för att gagna musikkulturen samt på musikens skilda områden stödja utbildning, forskning och konstnärligt utvecklingsarbete.”

 

Ur Kungl. Musikaliska Akademiens stadgar, fastställda av regeringen den 27 april 2000. 

Gunilla Brodrej är kritiker och musikredaktör på Expressens Kultursida.

 

Läs mer – Malena Ernmans chockartade inblick i den klassiska musikvärlden