Den svenska högern påminner om en sekt

Ulf Kristersson Almedalstalar.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste veckan har rasismen blivit rumsren.

Gunilla Brodrej protesterar mot högerns konspiratoriska invandringsretorik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Locket har varit av länge, men nu är det fler partier än ett som närmar sig rasismen i Sveriges riksdag. Och jag blir bara tystare och tystare för vad ska man säga när politiska tal blir allt mer rasistiska? Man blir först arg, sedan bedrövad, sedan stum.

”Invandringen har blivit en belastning för Sverige” säger Ulf Kristersson i Sveriges radio och i den stunden känns han som den största belastningen för Sverige sedan SD kom in i riksdagen. Idag är ungefär 20 procent av befolkningen utrikes födda. De är vi och vi är dem. Tanken är att vi bär varandra, det här samhället, tillsammans. Vi ska ”ta hand om varandra”, som Jimmie Åkesson avslutade sitt Almedalstal, och menade nåt annat.

De kommer alltid med ett konspiratoriskt svar som handlar om invandring.

Vad tjänar det till att protestera? Jag får samma känsla som i början av 1980-talet vid den politiska sekten EAP:s bokbord i Täby centrum. Nån gång fick det liksom lov att räcka och man stannade till och försökte ”ta debatten”. Ifrågasatte deras märkliga konspirationsteorier och Palme-hat och fick förstås bara deras upphetsade stolle-försvar tillbaka, på repeat. Ungdomen drogades ner av det brittiska imperiet och Rolling Stones var massmördare och Pink Floyds ”The wall” innehöll nazipropaganda och allt vad det var. Sedan gick man därifrån med hjärtklappning. Den känslan är det nu. Det spelar ingen roll vad man säger. De kommer alltid med ett konspiratoriskt svar som handlar om invandring.

Svenska politiker och opinionsbildare till höger påminner alltså just nu om en sekt. Och sektmedlemmar är det som bekant ingen idé att försöka övertyga. Tvärtom. Om du försöker befria någon ur en sekt ska du visa dig intresserad, inte debattera, för då sluter de sig. Gå gärna på ett möte, sedan kan du lugnt och sakligt förklara att nu vet du vad det handlar om, nu behöver du inte gå fler gånger. Allt man säger blir bara bekräftelser på att det är sekten som är det utvalda, upplysta folket. Alla andra är vilseledda. 

Och de borgerliga partiledarna har snappat upp retoriken.

Och nu är Jimmie Åkesson den karismatiske sektledaren som lockar till sig den ena borgerliga partiledaren efter den andra. Åkesson säger sig ”stå upp för det man anser vara rätt och riktigt” när han till exempel ställer pensionärer mot invandrare. Alltså när han med sina ord har sönder det gamla Sverige. Och de borgerliga partiledarna har snappat upp retoriken och prövar först försiktigt sedan alltmer övertygat att lägga skulden på invandrarna de också. Ebba Busch, Ulf Kristersson och snart kommer bubblaren, Nyamko Sabuni som vände på begreppet liberalism och tänkte att det kanske betydde opportunism så nu kan hon förhandla med SD. Allt är invandringens fel. Till och med nedmonteringen av välfärden. 

Och så opinionsbildarna då, twitterkungen Ivar Arpi som just nu fredagsdansar runt Ayaan Hirsi Ali vars deliriska islamofobi fått Paulina Neuding att sitta ner med henne i SvD där de faller varandra i talet så som sektmedlemmar plägar göra. ”Ni var inte redo att ta emot män från länder som präglas av våld” citerar Arpi henne i en tweet och får 300 likes and counting. 

Med den logiken skulle jag ha sprungit åt andra hållet i stället för i armarna på en man från ett land präglat av våld. Som om varje människa från ett förtryck skulle vara förstörd av detta, inifrån. 

Innerst inne vet de det, men sången de sjunger är en annan.

Det tjänar ingenting till att säga till Ali, Neuding och Arpi att det oftast är just människor i länder präglade av våld som behöver fly, som är skyddssökande. Det ligger liksom i begreppet ”länder präglade av våld”. Innerst inne vet de det, men sången de sjunger är en annan, en dum.

Den ena tänkande människan efter den andra spårar ur mot högernationalismen. Det är förbannat otäckt och förlamande, men det värsta vi kan göra nu är att tystna.


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.Om Mellins raseri – i mediepodden ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=86135&country_iso=se

Så stoppas Jimmie Åkesson från ”Sommar”, Lena Mellins ilska mot Nooshi Dadgostar och historien om när Diamant Salihu tog Zlatan till nya höjder. Expressens mediepodd med Karin Olsson och Magnus Alselind.