Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den svarta pedagogiken gör att män vill tysta barn

Ylva Mårtens.Foto: KENNY BENGTSSON
Greta Thunberg gästar SkavlanFoto: PILLAN THELAUS / SVT

Många män anser fortfarande att barn ska hålla tyst och veta sin plats.

Ylva Mårtens härleder ilskan mot Greta Thunberg från den svarta pedagogiken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. I fredags (27/9) medverkade Greta Thunberg i ”Skavlan”. På frågan om hon tycker att äldre generationer är nedlåtande mot henne svarade hon: ”Ja, självklart har jag mindre erfarenhet och så. Men det är hela tiden det här att man klappar på huvudet”. Greta upprepar inte bara detta med klimatet. Hennes och alla andra ungas protester och ord visar också kraften i de ungas yttrandefrihet. Att de inte längre håller tyst. Att alla har rätt att komma till tals. 

Det är detta och inte bara klimatet, som stör så många äldre och medelålders män i Sverige och ute i världen. Många av dem har kanske drabbats av den auktoritära uppfostran och svarta pedagogik som barn och länge var så förhärskande. Unga skulle hålla tyst. I föreställningen ”Hitlers barndom”, (1984) pekade Suzanne Osten på begreppet ”den svarta pedagogiken”. Ursprungligen kom tankarna från den polsk-schweiziska psykologen Alice Miller som skrev om hur Hitler blivit behandlad av sin pappa som barn. 

Många av dem har kanske drabbats av den auktoritära uppfostran och svarta pedagogik som barn.

Pojkarna fick de hårdaste slagen och skulle bli tuffa män. En manlighetsnorm som vi nu alltmer ifrågasätter. Jag förstod redan som ung flicka hur min egen pappa hade blivit utsatt för den svarta pedagogiken, med till exempel inlåsning, smisk och skamvrå. Och jag insåg också tidigt att han påverkats kraftigt av den pedagogiken. Nu unnar dessa män inte de unga att få säga vad de tycker. 

LÄS MER: Bevare oss för den svarta pedagogiken 

Av Fredrik Skavlan får Greta också frågor om hur hon förbereder sina tal och vad hon tycker om dem som kritiserar henne. Hon svarar: ”Det är irriterande med folk som ägnar sig åt att göra sånt när det hade kunnat göra nytta i stället. Men det kommer alltid finnas människor som hittar på saker att klaga på. Det kan jag inte göra något åt”. Hennes coola självmedvetna attityd. Det är den som provocerar. Inte bara det hon säger. 

Men alla förstår inte att barn och unga också har rätt till yttrandefrihet.  Många tror att det är föräldrarna som bestämmer om barnen får uttala sig. Men yttrandefriheten har ingen åldersgräns utan är en mänsklig rättighet även för medborgare under 18 år. Rätten finns förtydligad i FN:s konvention om barnets rättigheter i artiklarna 12, 13 och 14, som är en del av folkrätten. Unga har rätt att vända sig till medierna utan att råka ut för repressalier. Och utan att reportern vänder sig till föräldrarna och ber om tillstånd att genomföra en intervju. Men många tidningar kräver ändå av sina reportrar att de alltid ska ha tillstånd från föräldrarna för att få intervjua deras ungdomar under 18 år. Jag tror Greta Thunberg och hennes jämnåriga snart kommer göra slut på den villfarelsen. De vill bli betraktade som medborgare med samma fri- och rättigheter som vuxna. 

Så ser jag ett inslag i SVT om fem elever som uttalat sig om brister på friskolan MTH-skolan i Hudiksvall. En pojkes pappa uttalar sig anonymt i inslaget.  Efter medverkan i SVT blir eleverna, en och en tillsammans med föräldrar, uppkallade till rektor Johanna Örnehag. Enligt pappan ska hon ha uppmanat pojken att sluta på skolan.

De vill bli betraktade som medborgare med samma fri och rättigheter som vuxna.

Även i Hudiksvalls tidning blir elever och föräldrar intervjuade, alla anonymiserade. Trots att Skolinspektionen tidigare utrett om skolan ska utdömas vite för brister som varit uppenbara för alla. Vad säger detta om ungas yttrandefrihet i Sverige i dag? Ingen vågar uttala sig öppet. Finns det fler exempel? 

Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och medarbetare på Expressen Kultur, säger i ett uppföljande inslag i SVT: ”Tar man reda på vilka som varit skyddade i en nyhetssändning och kallar dem till sammanträde, är det ett ingrepp i deras yttrandefrihet”. 

JO eller JK avgör om rektorn har brutit mot yttrandefrihetslagen. Frågan är vem som försvarar de ungas yttrandefrihet. 

Av Ylva Mårtens

Ylva Mårtens är radioproducent och författare. Hennes senaste bok är ”Vad säger barnen”.