Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Den stora förloraren är Bokmässan"

Foto: EXPRESSEN TV
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vem vann egentligen slaget om Bokmässan? Kultur-Expressen bjöd in författarna och debattörerna Mattias Svensson och Gunnar Ardelius till studion.

– De som bojkottade fick sin vilja igenom, säger Mattias Svensson. Jag kan önska att det funnits plats för Nya Tider i myllret, jag vill konfronteras även med sånt jag inte sympatiserar med.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTUR-EXPRESSEN | BOKMÄSSAN. Expressens fördjupande program för samtal om kultur-och samhällsfrågor är tillbaka. Veckans avsnitt handlade om helgens stora kulturbegivenhet – Bokmässan i Göteborg, som efter några svåra år blickar framåt.

Problemen började i augusti 2016, när flera författare protesterade mot att tidskriften Nya Tider, som pekades ut som högerextremistisk av bland annat stiftelsen Expo, fick ställa ut på Bokmässan. Efter flera olika turer har den nya ledningen för Bokmässan beslutat att inte låta tidskriften hyra monterplats 2018.

Gunnar Ardelius, författare och debattör, tidigare ordförande i Sveriges författarförbunde, numera vid PR-byrån Westander, tycker att det är bra beslut.

– Nya Tider är en högerextrem tidning med starka kopplingar till den svenska naziströrelsen. Man kan inte kräva att en kommersiell aktör ska inkludera alla slags högerextrema yttringar.

 

 

LÄS MER – Göran Rosenberg: Därför bojkottar jag Bokmässan 2017

Marxistiska myshörnor

I Bokmässans motivering till beslutet står det dock ingenting om politisk extremism. I stället kopplas beslutet till att Nya Tiders medverkan "har tagit för mycket fokus från Bokmässans huvuduppgift".

– Det är i grund och botten ett ekonomiskt beslut, konstaterar Mattias Svensson, författare och ledarskribent. Problemet är att när en stor plattform börjar avboka har de också gått i god för allt det andra som finns där – new age, ovetenskap, marxistiska myshörnor ... För min del hade Nya Tider gärna ha fått vara kvar i sitt lilla hörn och stå där och försöka nå ut med sin propaganda, lika hopplöst som för alla andra i den där öknen.

– Det är tydligt att Bokmässan har förlorat mycket som varumärke på grund av det här, tycker Gunnar Ardelius. De har väldigt mycket att jobba med, de får se till att långsamt bygga  upp förtroendet igen.

 

Vavra Suk i Nya Tiders monter på Bokmässan 2017. I år är han inte välkommen. Foto: JOACHIM NYWALL / JOACHIM NYWALL

Mr Cool

Mattias Svensson anser att det är problematiskt när opinionen sätter press på stora, kommersiella plattformar för att få bort enskilda uttryck ur det offentliga rummet.

– Vi ser på många områden att man slår mot plattformarna för att få vissa aktörer utestängda – ta exempel moralpaniken kring en artist som Mr Cool, som raderades från Spotify. Kulturen är på så vis oerhört känslig för bojkotter.

– Det var med sorg i hjärtat jag bojkottade Bokmässan i fjol, kontrar Ardelius, innan dess hade jag varit där 13 år i rad. Men jag tycker inte att nazism är åsikter som alla andra, jag ville inte legitimera deras närvaro. Det innebär absolut inte att jag åker dit nu i år och känner mig som en vinnare. Den stora förloraren är Bokmässan.

– Bojkottarna vann, säger Svensson. Visst är det skönt att Bokmässan nu slipper ha fokus på den här polariserande tidskriften. Sen kan jag ändå önska att det hade funnits plats för den tidskriften och den typen strömningar i myllret. Inte för att jag sympatiserar med det, utan för att jag vill konfronteras även med sånt som jag ogillar när jag går på Bokmässan, det är en del av poängen.

 

Se hela samtalet i tv-spelaren ovan eller lyssna som podcast.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga kulturpersonligheter i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.