Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den nya högern är lika lättkränkt som SD

Ebba Busch.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Alice Teodorescu Måwe.
Foto: OLLE SPORRONG
Anna Hellgren.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Det nya ”konservativa blocket” har chansen förändra Sverige efter valet i höst. 

Ändå är de inte glada. Anna Hellgren undrar varför.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Efter nästa val kan Sverige ha den starkaste högerregeringen på den här sidan allmänna rösträtten – med SD inne i värmen ser utsikterna för skattesänkningar, privatiseringar och fortsatta frikort för plundring av skattepengar via skol- och omsorgsbolag evigt ljusa ut. 

Inte konstigt att borgerligheten slår knut på sig själv för att visa medborgarna vilket mäktigt komplement de är till svensk politiks verkliga riktkarlar. 

Bara den här veckan har moderata toppolitiker således utfäst att 1: det inte är ett problem om SD-företrädare uttrycker sig rasistiskt eller nazistiskt (Ulf Kristersson), 2: det var fel att ”gå med strömmen” och kalla SD:s politik rasistisk eftersom den inte är det (Elisabeth Svantesson) och 3: SD är värda tacksamhet eftersom de gått före och visat vägen genom att ”våga prata öppet om” migrationspolitiken (Maria Malmer Stenergard). 

Men nej, de är inte glada.

De borgerliga spjutspetsar som med Svenskt näringsliv i ryggen lagt grunden för denna blåbruna succé borde jubla hela vägen till valurnorna. Men nej, de är inte glada. Snarare, och ideligen – kränkta. 

Än är det Alice Teodorescu Måwe som i sociala medier kräver ursäkter från Morgan Johansson eftersom också han numera skyller migrationen för allsköns samhällsproblem, eller från enskilda skribenter för att de inte kritiserar sagde Johansson tillräckligt hårt. 

Än hulkar Ebba Bush att nu får det räcka med pratet om de blåbruna, än anklagas oliktänkande för brist på hyfs och god ton.  

I den senare kategorin finns ett svårslaget exempel från onsdagens Studio ett, där Carolin Dahlman, Bulletin, debatterade skattefinansierad kultur med Kristofer Andersson från Aftonbladet kultur med anledning av den famösa kommunpoeten i Tranemo. 

I ena stunden anklagade Dahlman sin motpart för att vilja stjäla vårdpengar från cancersjuka – för att i nästa mästra honom för hans ”ton”. Själv vill hon inte kännas vid någon ideologisk inställning till saken, blott tala för Sveriges alla stackars rånade skattebetalare.

Kanske är det umgänget som smittar.

Har borgerligheten alltså blivit så identitetspolitisk att den låter som nidbilden av en ny-woke förstaårstudent på Berkeley? Är stingsligheten ett utslag av underhundens oförmåga att se att hen vunnit? Saknas självförtroende? 

Kanske är det umgänget som smittar. För knappt hade vågorna från Jimmie ”​​Kallar du mig för nazist? Jag blir riktigt upprörd!” Åkessons senaste performance i Agendastudion bedarrat innan Mattias Karlsson höjde insatserna och visade prov på ett mästerligt martyrskap.

När Stefan Löfven påpekade att Mattias Karlsson knappast är landets mest upptagna politiker och att han borde ha vaccinerat sig mot covid-19 i stället för att som nu behöva ta upp en vårdplats helt i onödan blev Karlsson rosenrasande. 

På Facebook fördömde han statsministerns låga ”attack” på hans livshotande sjukdom. Sen ljög han och låtsades som att han inte alls hade förklarat sig med tidsbrist för bara några veckor sedan. I stället påstod Mattias Karlsson att han ridderligt låtit andra, skörare personer, gå före i vaccinationskön. 

Här finns läxan som den nya, lättkränkta borgerligheten hittills har vägrat att göra: hur kränkt eller migrationshetsande den än blir kommer Sverigedemokraterna alltid att ligga steget före.

Oavsett om utspelen vilar på en lögn eller inte. Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. Lunch med Montelius: Ett kittlande upplägg

https://embed.radioplay.io?id=98008&country_iso=se

Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson har en podd ihop. Lars Vilks verk lever liksom kärleken till Sting och IFK Norrköping. Anna Hellgren vikarierar för Martina Montelius.