Morgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESMorgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Morgan Johansson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Johannes Gutenberg, boktryckarkonstens fader, på kopparstick från 1584. Foto: OKÄND - / OKÄNDJohannes Gutenberg, boktryckarkonstens fader, på kopparstick från 1584. Foto: OKÄND - / OKÄND
Johannes Gutenberg, boktryckarkonstens fader, på kopparstick från 1584. Foto: OKÄND - / OKÄND
Nils Funcke. Foto: YLWA YNGVESSONNils Funcke. Foto: YLWA YNGVESSON
Nils Funcke. Foto: YLWA YNGVESSON

Den gubben gick inte, justitieministern!

Publicerad

Alliansen räddar Morgan Johansson från att bli den sämste justitieministern i mannaminne vad gäller grundläggande rättigheter, skriver Nils Funcke.

KULTURDEBATT | YTTRANDEFRIHET. Justitieminister Morgan Johansson är upprörd när han borde glädjas. Allianspartiernas nej till att selektera rättigheterna - genom att undanta tjänster som riktar sig till allmänheten från grundlagsskydd - räddar honom. Han slipper lägga restriktion till restriktion och bli den i mannaminne sämste justitieminister vad gäller grundläggande rättigheter.

Enligt regeringen bör tillgången till databaser med brottmålsdomar begränsas till dem som har ett berättigat intresse att ta del av dem. Som exempel nämns journalister och jurister. Hade lagförslaget gått igenom hade justitieministern för att upprätthålla sin ambition tvingats stoppa tillgången för landets 343 200 studenter och 74 900 anställda vid universitet och högskolor att få del av motsvarande uppgifter. Och sedan på tur hade biblioteken stått.

Strid i Europadomstolen

Lösningen på problemet med att integritetskänsliga uppgifter sprids är inte att begränsa tillgången till dem utan straffbelägga oförsvarlig spridning.

Det finns ytterligare ett exempel i förslaget till ändring av mediegrundlagarna som är djupt bekymmersamt. I utredningar, propositioner, domar och juridisk litteratur har de regler för hur yttrandefrihetsbrott ska prövas framhållits som en grundprincip. Det gäller bland annat juryprövningen som Sverige har tagit strid för i Europadomstolen.

I propositionen skrivs den bort som grundprincip med ett pennstreck. Allt för att Sverige "ska vara i fas med utvecklingen inom EU", som regeringen formulerar det.

Parlamentarisk kommitté

Alliansen som visat sig mer lyhörd än jag vågat hoppas, bör nu även fundera över om de vill vara med och beröva jurysystemet dess ställning. Även om rättegångsprocessen inte avskaffas naggas den i kanten och placeras på det sluttande planet om propositionen antas.

Därmed skulle det bara bli en tummetott av denna järnnäve som regeringen smitt. Frågan är om inte även de resterande materiella förslagen i propositionen behöver ett omtag av den parlamentariska kommitté som regeringen tänker tillsätta.

 

Av Nils Funcke

Nils Funcke är journalist och yttrandefrihetsexpert.

 

LÄS MER - Thomas Mattsson: Bra att grundlagsändringarna stoppas – men yttrandefriheten ska också skydda hatpredikanter 

 

LÄS MER - Nils Funcke: Slarva inte bort vår yttrandefrihet, Morgan Johansson!  

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om det farliga Facebook, med Rasmus Fleischer och Sam Sundberg. Kultur-Expressen finns också som podcast

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag