Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den gubben gick inte, justitieministern!

Morgan Johansson.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Johannes Gutenberg, boktryckarkonstens fader, på kopparstick från 1584.Foto: OKÄND - / OKÄND
Nils Funcke.Foto: YLWA YNGVESSON

Alliansen räddar Morgan Johansson från att bli den sämste justitieministern i mannaminne vad gäller grundläggande rättigheter, skriver Nils Funcke.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | YTTRANDEFRIHET. Justitieminister Morgan Johansson är upprörd när han borde glädjas. Allianspartiernas nej till att selektera rättigheterna - genom att undanta tjänster som riktar sig till allmänheten från grundlagsskydd - räddar honom. Han slipper lägga restriktion till restriktion och bli den i mannaminne sämste justitieminister vad gäller grundläggande rättigheter.

Enligt regeringen bör tillgången till databaser med brottmålsdomar begränsas till dem som har ett berättigat intresse att ta del av dem. Som exempel nämns journalister och jurister. Hade lagförslaget gått igenom hade justitieministern för att upprätthålla sin ambition tvingats stoppa tillgången för landets 343 200 studenter och 74 900 anställda vid universitet och högskolor att få del av motsvarande uppgifter. Och sedan på tur hade biblioteken stått.

Strid i Europadomstolen

Lösningen på problemet med att integritetskänsliga uppgifter sprids är inte att begränsa tillgången till dem utan straffbelägga oförsvarlig spridning.

Det finns ytterligare ett exempel i förslaget till ändring av mediegrundlagarna som är djupt bekymmersamt. I utredningar, propositioner, domar och juridisk litteratur har de regler för hur yttrandefrihetsbrott ska prövas framhållits som en grundprincip. Det gäller bland annat juryprövningen som Sverige har tagit strid för i Europadomstolen.

I propositionen skrivs den bort som grundprincip med ett pennstreck. Allt för att Sverige "ska vara i fas med utvecklingen inom EU", som regeringen formulerar det.

Parlamentarisk kommitté

Alliansen som visat sig mer lyhörd än jag vågat hoppas, bör nu även fundera över om de vill vara med och beröva jurysystemet dess ställning. Även om rättegångsprocessen inte avskaffas naggas den i kanten och placeras på det sluttande planet om propositionen antas.

Därmed skulle det bara bli en tummetott av denna järnnäve som regeringen smitt. Frågan är om inte även de resterande materiella förslagen i propositionen behöver ett omtag av den parlamentariska kommitté som regeringen tänker tillsätta.

 

Av Nils Funcke

Nils Funcke är journalist och yttrandefrihetsexpert.

 

LÄS MER - Thomas Mattsson: Bra att grundlagsändringarna stoppas – men yttrandefriheten ska också skydda hatpredikanter 

 

LÄS MER - Nils Funcke: Slarva inte bort vår yttrandefrihet, Morgan Johansson!  

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om det farliga Facebook, med Rasmus Fleischer och Sam Sundberg. Kultur-Expressen finns också som podcast