De här böckerna är rena barnmisshandeln

Stockholms stadsbibliotek.
Foto: JOHAN CARLEN
Rasmus Fleischer.
Foto: MONDIAL
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Biblioteken måste återta sitt eget urval från de kommersiella distributörerna.

Rasmus Fleischer pekar på tveksamma pseudovetenskapliga böcker i hyllorna. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | BIBLIOTEK. Lukten av klordioxid känner vi alla igen från badhus. Ämnet används även som blekmedel – och som påstådd mirakelkur mot autism. Föräldrar som misstror etablerad läkarvetenskap låter därför sina autistiska barn dricka utspädd klordioxid, i hopp om att ta kål på påstådda parasiter. I de värsta fallen har barnen fått obotliga skador i de inre organen. Det är en tragisk form av barnmisshandel som underblåses av de affärsidkare som säljer ”mirakelmineralen” över nätet och marknadsför den via pseudovetenskapliga böcker.

Nyligen uppmärksammade tidningen Wired att dessa böcker saluförs av Amazon, som snabbt drog tillbaka de aktuella titlarna. Föga förvånande fanns de även att köpa på Adlibris och Bokus – tills DN uppmärksammade saken. Precis som i fallet med antisemitisk propaganda är nätbokhandlarna snabba att agera när kontroversiella titlar uppmärksammas i medierna. Men de kan inte hindra att samma innehåll återkommer i utbudet nästa dag, under en annan titel. Tur då att vi har bibliotek, som kan stå för ett kvalitetsmässigt urval. Eller?

Autismboken

Märkligt nog missade DN att den omstridda autismboken även finns tillgänglig på ett stort antal svenska folkbibliotek. Stockholms stadsbibliotek avlägsnade den diskret för några dagar sedan, men bland annat i Malmö finns den fortfarande kvar i utbudet. Biblioteksbesökare som vill lära sig mer om autism vägleds alltså till tips om farliga mirakelmediciner, klädda i pseudovetenskaplig dräkt.

Är detta i sin ordning? Låt oss söka vägledning i det nya förslaget till nationell biblioteksstrategi, utarbetat av Erik Fichtelius. Där konstateras att biblioteken ska bidra till en fri åsiktsbildning, stå fria från censur och inta ”en neutral hållning” i förhållande till den information man förmedlar. Kanske är det en åsikt bland andra att autistiska barn bör dricka klordioxid? I så fall gjorde Stockholms stadsbibliotek fel när man tog bort boken.

Vaccinationsmotstånd

Men biblioteksstrategin rymmer en djup paradox. För samtidigt utnämns biblioteken till den ”femte statsmakten”, en del av civilförsvaret med särskilt uppdrag att stärka medborgarnas källkritiska förmåga. I en tid av ”rykten, falska nyheter och propaganda” ska biblioteken representera ”trovärdig informationsförmedling”. Vad detta faktiskt innebär ställs på sin spets inte minst i frågor om vaccinationsmotstånd, mirakelmediciner och omstridda diagnoser. Även om det finns poänger i att tillhandahålla även kontroversiell litteratur – för att inte säga rena lögner – så bör den nog då sättas i en kontext som underlättar källkritik.

Utan minsta granskning

Vad många folkbibliotek nu har gjort är det motsatta. Den aktuella boken har slunkit in i utbudet utan minsta granskning och den propagandistiska baksidestexten har kopierats rakt in i bibliotekskatalogerna. Detta har skett eftersom biblioteken rutinmässigt hyr in e-böcker som pakettjänst från företaget Elib. Ett företag som i likhet med Adlibris och Bokus håller portarna vidöppna för de mest obskyra förlag.

Så här kan det inte fortsätta. På denna punkt är även den nya biblioteksstrategin tydlig. För att behålla sin integritet måste biblioteken återta sitt eget urval från de kommersiella distributörerna. Men det blir i sanning en delikat uppgift för bibliotekarierna att vakta gränsen mellan alternativa åsikter och livsfarligt kvacksalveri.

AV RASMUS FLEISCHER

Rasmus Fleischer är forskare i ekonomisk historia och medarbetare på Expressens kultursida. 

I tv-spelaren ovan gästar Marie Agerhäll Kultur-Expressen och berättar om metoderna bakom succéserien ”Dips”. Programledare: Daniel Sjölin