Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför fick Hanif Bali rätt – till slut

Hanif Bali.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Jens Liljestrand.

Moderaten Hanif Bali tvingades lämna partistyrelsen efter sitt agerande på twitter.

Jens Liljestrand ser balinismen frodas även efter att galjonsfiguren bett om ursäkt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | POLITIK. ”Ta ansvar för din svans.”

Om det fanns någon klyscha som omedelbart resulterade i en flod av hånfullheter från Hanif Bali, så var det idén om att politikern styr över sitt följe.

Genom hela sin karriär som opinionsbildare i sociala medier har han stenhårt vägrat erkänna att han skulle ha någon som helst kontroll över sin ”svans” – det vill säga, de tiotusentals nätknarkare på högerkanten som dyrkar, lajkar och upprepar varje ord han säger.

Noggrant höll han sig en millimeter innanför gränsen till det tillåtna och lät svansen göra grovjobbet. Drev, hat, mobbning? Inte hans problem. Mordhot, rasism, kränkningar? Jobbigt, ta det med polisen. För övrigt var han ju själv lika drabbad, av andras svansar.

 

LÄS MER – Isobel Hadley-Kamptz: Hanif Bali är en sämre version av Donald Trump 

Hanif Bali bad om ursäkt

Men i efterspelet till den skandal som fick Moderaternas enfant terrible att till slut be om ursäkt, lämna partistyrelsen och sluta med twittrandet, visade det sig att han haft rätt hela tiden.

För det finns inget som tyder på att de som nyss skanderade "Hanif for President" har tagit den minsta lärdom. Det är inte det att de accepterar hans ursäkt – de förstår den inte.

Allt är ju DN:s fel, eller UD:s, eller Moderaternas – Hanif Bali är ofelbar, även när han själv ödmjukt krälar i stoftet och erkänner sitt misstag.

Misskreditera putinkritisk journalist? Bali hade kunnat sätta sig i en rysk stridsvagn och invadera Baltikum – fansen skulle ändå hitta ett sätt att lägga skulden på "syltryggarna" och "PK-eliten".

 

LÄS MER – Hanif Bali: Jag erkänner – jag väcker känslor 

Radikala regler

I Balis strategi ingick Saul Alinskys "12 regler för radikaler", en mörkt glittrande lista över manipulativa taktiker, från början tillämpade av 1970-talets vänsterkrafter. Den har en regel nummer 13, alltså utanför de 12, kanske på grund av sin brutalitet:

"Skär av stödsystemet och isolera måltavlan från sympati. Ge dig på människor och inte institutioner; människor skadas snabbare än institutioner."

Den 12 februari lade Hanif Bali ut en lista på radikala strategier, skrivna av Saul Alinsky.Foto: Twitter

Tänk att han själv skulle bli det bästa exemplet på att det stämmer: människan kan kräla i stoftet, men institutionen består. Det fascinerande är alltså att Bali visar sig ha haft rätt hela tiden. Han hade aldrig kontroll. Bali går en oviss framtid till mötes. Men balinismen har aldrig varit starkare än nu.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler av hans artiklar här. 

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om Googles gynnande av extremt innehåll med Malin Ekman och Jonathan Lundqvist. Kultur-Expressen finns även som podcast.