Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danskarna kan inte ha satt sin fot i Libanon

Somar Al Naher (till höger) är skribent och bor i Libanon. Här intill Läkare utan gränsers mottagning i Beirut.

Danska Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i Danmark – och skicka asylsökande till flyktingläger i Libanon.

Somar Al Naher, som bor i Beirut, förklarar varför utspelet saknar verklighetsförankring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

IDÉDEBATT | FLYKTINGPOLITIK. De danska socialdemokraterna vill inte ha invandrare från Mellanöstern och Nordafrika. Rätten att söka asyl vid gränsen ska därför slopas. I stället ska människor skickas till flyktingläger utanför Europa och därifrån fylla i sina papper, Libanon omnämns som ett förslag.

Lycka till, säger jag.

Den som kommer på tanken att inrätta ett flyktingläger i Libanon kan omöjligen ha satt sin fot här. Eller så har man åkt förbi med ögonbindel och hörselkåpor. 

Mette Frederiksen, partiledare för danska Socialdemokraterna. Foto: / PRESSBILD

Flyktingsituationen i Libanon

Sedan sex månader tillbaka bor jag i detta dysfunktionella land.

Överallt i Beirut ser jag pepprade byggnader med skotthåll från inbördeskriget mellan 1975 och 1990. Men det är inte bara ytan som fortfarande bär sår från kriget. Under den finns etniska motsättningar, utbredd korruption och en extremt svag stat. Vattenbrist, sopkris och elavbrott är återkommande problem, någon infrastruktur går det inte riktigt att tala om. Landet har varken tåg eller kollektivtrafik. 

Libanon, till ytan inte större än Skåne, har fem miljoner invånare – av dem är en femtedel syriska flyktingar. Finns det något land i världen som med rätta kan använda epitetet "systemkollaps" så är det Libanon.

 

LÄS MER – Johan Anderberg läser Tino Sanandaji om kostnader för invandring 

Få rättigheter för flyktingar

Landet har inte heller skrivit under FN:s flyktingkonvention. Dyra och krångliga system för tillfälliga uppehållstillstånd har lett till att de flesta flyktingar nu lever som papperslösa. De vuxna får därmed inte söka jobb och inte röra sig fritt. Resultatet har blivit att sju av tio flyktingar lever under fattigdomsgränsen.

Alla jag träffar som arbetar med dessa frågor i Libanon larmar om desperationen bland barnfamiljer. Barnäktenskap, barnarbete och tiggeri ökar explosionsartat. De vuxna tvingas ta allt farligare arbeten till allt lägre löner och skuldsätter sig hos privata ockrare. Regionen i sin helhet är en krutdurk.

FN:s flyktingorgan UNHCR har under många år vädjat till världens länder att ta emot flyktingar från Libanon för att lätta på trycket. De har haft som mål att omplacera en halv miljon personer från regionen under perioden 2013-2018. Hittills har världen bara svarat upp till hälften av den siffran. Och de senaste åren har antalet platser för kvotflyktingar kraftigt minskat i världen – trots att antalet flyktingar ökar. Danmark är för övrigt ett av de länder som har slutat att ta emot kvotflyktingar.

 

LÄS MER – Ida Ölmedal: Därför är flyktingarna vårt ansvar 

 

Flicka i UNICEF:s flyktingläger i Libanon. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Förhandla med Hizbollah?

Men säg att ett danskt flyktingläger blir verklighet i Libanon. Vem eller vilka ska man förhandla med? Hizbollah, som är en växande politisk kraft i regionen? Har ingen lärt sig något från Europas djävulspakt med Turkiets Erdogan

Den danska S-ledaren Mette Frederiksen försöker lugna kritikerna genom att hävda att restriktionerna är till för flyktingarnas eget bästa. Men sedan, i en annan intervju, förtäljer hon vad det verkligen handlar om: Hon är djupt oroad över att den danska befolkningen på kort tid har ”förändrats”.

”1980 hade vi en procent med icke-västlig bakgrund. Nu är siffran lite över åtta procent. Så fort har befolkningen inte förändrats vid någon annan tidpunkt i modern tid."

Ren och skär raspolitik, med andra ord. 

Åtminstone ljuger hon inte mer.

 

LÄS MER – Jonas Gardell: Det gör så ont i hjärtat, Löfven! 

 

Somar Al Naher är frilansskribent och bor i Beirut.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!