Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryt patriarkala strukturer – tolerera inte månggifte

Nalin Pekgul.Foto: ALEXANDER DONKA
Fadime Sahindal mördades för att hon inte lät sig giftas bort.Foto: MAGNUS JÖNSSON
Ayse San.

Nalin Pekgul tycker Sverige är för överseende mot månggifte, som i dag är accepterat om äktenskapen ingåtts utomlands.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | PATRIARKATET. I det kurdiska samhället var månggifte accepterat ända in på 1960-talet och ett sätt för rika män att demonstrera sitt överflöd. Men så kom den kurdiska sångerskan Ayse San med sin sång Wellehi te nastinim (Jag vägrar gifta mig med dig) / Derdé hewiyé Ezé naksinim (tänker inte stå ut med din andra fru).

Enligt sägnen blev Ayse San bortgift när hon var 16 år med en man som redan hade två fruar. De andra fruarna var svartsjuka och elaka. Hon bad sin familj om hjälp att lämna sin man, men de vägrade så hon rymde. 

Hon var inte helt utblottad eftersom hon hade en stor tillgång i sin röst. Det berättades också att Idris Barzani, bror till den nuvarande kurdledaren i Irak, hade berörts av hennes öde och gav henne skydd i irakiska Kurdistan. 

Därifrån kunde vi höra henne i radion och när hon blev så känd att även de stora manliga stjärnorna som Isa Berwari och Mihemed Arif Cizrawi sjöng sången var framgången total.

Ayse San.

Tillbaka till Kurdistan

Ett av mina starka minnen från barndomens bröllop och andra stora fester är när kvinnor tillsammans med oss små flickor dansade och sjöng "Wellehi te nastinim". Nu undrar jag om det inte var de vuxna kvinnornas sätt att tala om för oss att vi inte skulle acceptera det helvete som många av dem hade gått igenom.

När jag efter 20 år för första gången åkte tillbaka till Kurdistan år 2000 undrade mina unga kusiner om jag hade levt på stenåldern när jag frågade hur vanligt månggifte var nu för tiden. 

Då insåg jag vilken kraft det fanns i Ayse Sans sång.

I Turkiet var månggifte förbjudet sedan Atatürk bildade den moderna staten. Men traditionens makt är stor och det fanns konservativa imamer som rättfärdigade månggifte. Vad jag vet har detta aldrig varit tillåtet i Sverige, men vår förståelse för andra traditioner är omfattande och överseende. I toleransens namn kan månggifte rättfärdigas även i Sverige, vilket framgick av en artikel på Expressens debattsida nyligen av författaren och konstnären Ulla Lundegård.

 

LÄS MER - Nalin Pekgul: Hissa svenska flaggan på studenten

Återvände aldrig till Diyarbakir

Trots att Ayse San blev en så stor stjärna blev hon aldrig förlåten av sin klan och vågade därför aldrig återvända till sin hemstad Diyarbakir. Hon visste att hon skulle mördas då. Det finns en sång där hon beskriver sin kärlek till sin mamma och hur mycket hon längtar efter henne. Varje gång jag lyssnar på den tänker jag på Fadime Sahindal som också älskade sin mamma och åkte tillbaka till sin hemstad Uppsala.

I Sverige är det ofta den modiga och envisa Sakine Madon som visar oss på orimligheter som vi annars hade ryckt på axlarna åt. I en krönika i VLT skriver hon "väck mig den dag en kvinna i Syrien kan gifta sig med tre karlar".

Nu är det dags för alla att vakna och backa de män och kvinnor som bekämpar patriarkala strukturer i Sverige, i stället för att stödja dem.

 

Av Nalin Pekgul

Nalin Pekgul är sjuksköterska och medarbetare på Expressens kultursida. Hon har skrivit boken "Jag är ju svensk" med Cheko Pekgul.