Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bryr vi oss bara om de tigger på svenska gator?

Publicerad

Nana Håkansson ser protesterna i Rumänien och undrar vart Åsa Regnérs brinnande engagemang för EU:s fattiga tog vägen.

DEBATT | EUROPA. September 2017. Fyra tusen rumäner tigger i Sverige och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) tar regeringsplanet ner till Bukarest för att diskutera hur Rumänien ska göra för att få hem sina medborgare. 

Under sommaren har hon skrivit en debattartikel om att det går framåt i landet som Sverige sedan 2015 har ett samarbetsavtal med. 

Det bedrivs bland annat ett "massivt antikorruptionsarbete”, menar hon. 

Detta påstående ska ses i ljuset av att parlamentet, lett av det socialdemokratiska partiet PSD, ett halvår tidigare röstat igenom en lag om att avkriminalisera vissa korruptionsbrott – och därmed lägga ner utredningar mot PSD:s ledare Liviu Dragnea och andra korruptionsmisstänkta politiker. Efter att en halv miljon rumäner tagit till gatorna drogs lagen tillbaka.

Protester i Rumänien

Januari 2018. 70 000 rumäner demonstrerar ånyo mot sin korrupta regering, och svenska politiker säger ingenting. Och svenska medier har slutat att rapportera om protesterna som har pågått i mindre skala sedan innan jul, då PSD presenterade ett förslag om att öka det politiska inflytandet över rättsväsendet och att justitieministern ska utse landets högsta åklagare – vilket kritikerna tolkar som att landets styre försöker hitta nya vägar för att skona sina egna från rättvisan. 

Protester utanför parlamentet i Bukarest den 20 januari.Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I förra veckan uppmanade Europakommissionen det rumänska parlamentet till att tänka om. Men i Sverige är det fortsatt tyst. 

Det är ingen nyhet att rumänerna är trötta på korruption – men det är oroande att Sverige och svenska politiker inte visar mer intresse för ett av EU:s största länder. Ett land som genom försök till demokratiinskränkningar följer i Polen, Tjeckien och Ungerns fotspår. 

 

LÄS MER: Elisabeth Åsbrink läser Per Wirténs reportage om EU 

Sverige i EU

Ignoransen inför europeisk politik handlar inte bara om Rumänien. En enda gång nämndes Europa under partiledardebatten förra veckan, påpekar Lotta Lundberg i Svenska Dagbladet (29/01) och varnar för svenska politikers provinsiella inställning.  

Som om Sverige fullständigt glömt bort att vi är med i EU. Som om det som händer utanför våra gränser angår oss först när det blir synligt i form av fattiga EU-medborgare på våra gator. 

Frågan är vad som krävs för att en svensk politiker ska ta regeringsplanet till Bukarest för att på allvar diskutera korruptionen som får tiotusentals rumäner att gå man ur huse. 

 

LÄS MER – Per Wirtén: Ge tiggarna en sedel i protest 

 

Av Nana Håkansson

Nana Håkansson är frilansjournalist bosatt i Rumänien.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag