Bob Dylan har inkommit med sitt Nobeltal och kan nu få prispengarna. Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNBob Dylan har inkommit med sitt Nobeltal och kan nu få prispengarna. Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Bob Dylan har inkommit med sitt Nobeltal och kan nu få prispengarna. Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONSara Danius. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Sara Danius. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Homeros. Foto: BRITISH MUSEUM / BRITISH MUSEUMHomeros. Foto: BRITISH MUSEUM / BRITISH MUSEUM
Homeros. Foto: BRITISH MUSEUM / BRITISH MUSEUM
Dylanbord. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONDylanbord. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Dylanbord. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Blygsamt skryt i Bob Dylans Nobeltal

Publicerad

Emil Arvidsson tycker att Bob Dylan lydigt fogar sin gärning till litteraturens klassiker.

"Jag har skrivit in alla möjliga saker i mina låtar,” berättar Bob Dylan i sitt Nobeltal som Svenska Akademien publicerade i både ljud och text under torsdagseftermiddagen. "Och jag tänker inte oroa mig över vad alltihop betyder.” Sedan citerar han sextonhundratalspoeten John Donne

“The Sestos and Abydos of her breasts. Not of two lovers, but two loves, the nests.” 

Bara för att förklara han inte vet vad det betyder, heller. Men det låter bra. Och du vill ju att dina låtar ska låta bra, förklarar Bob Dylan.

Besatt av Buddy Holly

I det tjugosex minuter långa talet berättar han, med fantastiskt bildspråk och total närvaro, om att som tonåring vara besatt av Buddy Holly. Sedan – utan något som liknar samma energi – om tre litterära favoritverk: ”Moby Dick”, ”På västfronten intet nytt” och ”Odysséen”.

Han gör det för att visa på några inspirationskällor. För att sprida ut ännu ett fång ledtrådar om sin musik och, låter det som, för att foga in sig själv i den litterära tradition som Svenska Akademien nu placerat honom i. 

 

LÄS MER - Här är svaren på dina frågor Bob Dylan

 

Under den här delen av talet framstår Bob Dylan själv ibland nästan som en disträ Dylanman: någon som bländas och förundras av alla litterära referenser och det djup man upplever att de ger till rocklåtarna.     

Precis som Sara Danius

Men Dylans poäng är också att han bara är sångaren: den bard som tråcklat ihop världens myter och berättelser till något som rimmar, går att sjunga, och även faktiskt spelas på radion ibland. En simpel speleman genom vilken världslitteraturen flödar till massorna. Därför kan han titta på sin egen musik utan att egentligen förstå vad den betyder.

 

LÄS MER - Fredrik Wikingsson: Jag borde få intervjua Dylan

 

Dylan knyter, precis som Sara Danius, sin egen gärning till Homeros, som också skapade berättelser tänkta att framföras.

Att presentera sig själv som en enkel musikant – precis som Homeros! – är en underbart pompös positionering. Blygsamt skryt värdigt en Nobelpristagare.  

 

Emil Arvidson är medarbetare på Expressens kultursida. Texten har ändrats efter publicering.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag