Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Auktoritära krafter vill förändra Svenska kyrkan

Foto: Bazar förlag.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Debatten inför söndagens val i Svenska kyrkan har kretsat kring de politiska partiernas inflytande. 

Anna Ardin anser att valet handlar om huruvida vi överhuvudtaget ska ha en demokratisk folkkyrka.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Svenska kyrkan är unik. Det är en av världens mest progressiva, öppna, tillåtande och inkluderande kyrkor. Vi har tusentals kyrkorum där alla är välkomna, oavsett tro eller övertygelser, samtidigt som den tydligt är en del av den världsvida kyrkan. 

Vem som helst kan stanna till, tända ett ljus och vistas i ett rum där membranet mellan Gud och människa, himmel och jord, kan kännas tunnare. En kyrka som drar röda gränser mot sådant som reducerar människovärdet till en fråga om pengar och prestation, och som i kulturevenemang, social verksamhet och förkunnelse förklarar människans värde, ansvaret för varandra och Guds skapelse. Jag är övertygad om att det är den unika demokratiska styrningen varit avgörande för att göra kyrkan unik. 

För en tid sedan satt jag på en gudstjänst i Malmö där ärkebiskopen predikade. Bredvid mig satt en vitrysk konstnär och aktivist från Polen. En kvinna som med konsten som vapen krigar för befrielse för sitt folk, som arrangerat storskaligt banan-ätande i protest mot förbjuden konst i det allt mindre demokratiska Polen och som fick en stor politisk seger när hon lyckades byta ut en beachflagga med en bild av påve Johannes Paulus mot den i polska kyrkan kontroversielle nuvarande påven Franciskus, under en stor katolsk festival.

Viskande översatte jag Antje Jackeléns predikan för henne, och hon grät. Kan en kristen ledare tala så här? Kan en ärkebiskop vara så här kristen? Vi pratade om hur sårbarhet och personlig tro, försoning och upprättelse så ofta tvingas stå tillbaka för maktens språk, för talet om ett exklusivt ”vi”, även i kyrkan.

Antje Jackelén är ärkebiskop i Svenska kyrkan.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men kyrkans demokrati och öppenhet är ifrågasatt. Auktoritära krafter vill stöpa om kyrkan i grunden och politisera den, göra den till vapen i sitt kulturkrig. Det är de som orkestrerar hatkampanjer mot ärkebiskopen i sociala medier. 

När redaktionen för ”Sverige möts” i SVT arrangerade samtal [i onsdags, reds anmärkning] om kyrkovalet valde de rubriken ”Greta eller Jesus”, som om man inte kunde välja båda, som om de gjort sin research av konfliktlinjen i högerextrema internetforum. En välkänt högerpolitiserad idéhistoriker fick påstå att radikala marxister från 1968 tagit makten över tron. Sedan visades SD:s kampanjfilm där riksdagsledamoten Aron Emilsson, bokstavligt talat kastar ut en människa ur kyrkan och går i väg med en soptunna. 

Glöm inte att rösta, det spelar roll.

SD, en rörelse som sprungit ur nynazismen, visar i SVT samma utrensning av progressiva kristna som de alltid eftersträvat. Vi som engagerat oss, för klimat, religionsdialog och internationell solidaritet ser vår tro reducerad till skräp och oss själva utsjasade som kyrkråttor i SD:s version av ”en kyrka för alla”.

I SVT-studion deltog också en man från det lilla ortodoxa partiet Frimodig kyrka som kom med samma hisnande högerextrema konspirationsteorier som SD, att kristna socialdemokrater infiltrerat Svenska kyrkan för att sprida islam. Konspirationsteorier som av SVT tilläts bli fonden för hela samtalet. Vi andra som kom inifrån kyrkan fick lägga större delen av vår talartid på att bemöta konspirationsteorier, inte berätta om våra egna visioner för kyrkan.

Alla som på något sätt varit aktiva i kyrkan, som gått i högmässa, öppen förskola, sjungit i kör, pratat med en vaktmästare eller begravt mormor vet att detta inte är vad diskussionerna i kyrkan handlar om. SVT borde ha lyssnat på dem när de researchade sitt programupplägg. 

På söndag står valet inte mellan politiska och ”opolitiska” kandidater. Valet handlar om vi överhuvudtaget ska ha en demokratisk folkkyrka som är öppen för dialog, kristet samhällsansvar och internationell solidaritet. Glöm inte att rösta, det spelar roll. 


Av Anna Ardin

Anna Ardin författare och diakon i Equmeniakyrkan. Hon är också aktiv i Socialdemokraterna och medlem i Svenska kyrkan. I år kom hon ut med boken ”I skuggan av Assange”. Kulturens Magda Gad

https://embed.radioplay.io?id=96156&country_iso=se

Alex Schulmans attack på selfieministern Amanda Lind och Göran Perssons önskan om en bildad partiledare. Expressens matiga kulturpodd med Martina Montelius och Gunilla Brodrej.