Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att sluta föda barn av klimatskäl är poänglöst

Ekologiskt fotavtryck?
Foto: SHUTTERSTOCK
Isobel Hadley-Kamptz.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Borde vi sluta skaffa barn för att minska mänsklighetens klimatpåverkan?

Isobel Hadley-Kamptz skriver om varför reproduktion inte är en livsstil, utan ett existentiellt grundvillkor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | KLIMATHOTET. ”Flygskam är bra. Flerbarnsskam är ännu bättre.” Jag vet inte om Hanne Kjöller menade allvar i DN om att vi bör skamma folk som skaffar barn än mer än vi skammar Thailandssemestrare. Jag har sett texten delad både av klimataktivister som ”tänkvärd” och av höhöande motståndare till allt vad klimatmedvetande heter.

I sak har hon dock rätt, utifrån den där studien från Lund som alla numera lutar sig mot har barnafödande enormt mycket större påverkan än allt annat, ett barn kostar nästan 60 ton koldioxid medan en flygresa kostar 2 ton.

Då är det förstås meningslöst att gnälla på flygande utan att också ta itu med reproduktionen. Instagramkontot Aningslösa föräldrar borde omedelbart hänga ut kändisar med babylycka, och i stället för grattishälsningar när någon ny dunig, skrynklig liten varelse dyker upp i vänkretsen borde man kanske tyst fråga sig hur ansvarslösa folk egentligen är.

Eller så borde vi inte det. För det första är uträkningen av bebisars klimatkostnader tveksam. De barnahavande påförs utsläppet både av all koldioxid som barnet kommer släppa ut under sin livstid, och proportionerliga delar av alla koldioxidutsläpp från alla kommande generationer. Räknat såhär blir alltså alla framtida utsläpp noll, hela kostnaden kommer genast. För det andra utgår beräkningen från att de aktuella barnen, och kommande generationer, kommer konsumera ungefär som vi gör i dag. Hela poängen är dock att vi måste ställa om livet och ekonomin så att det inte blir så.  


LÄS MER – Jens Liljestrand: Jag är trött på att visa mitt barn en döende värld 

Jorden klarar sig utan oss

Och varför vill vi över huvud taget stoppa klimatkrisen? Jorden kommer ju klara sig, har den gjort det i 4,5 miljarder år lär den överleva översvämningar och extremväder. Arter kommer gå under, men nya uppstår, nya ekosystem formas efter nya villkor. Det finns ingenting som säger att inte nya djurarter blir än mer fantastiska än dagens. 

Det som hotas är framförallt mänskligheten. Det är mänskliga städer som kommer hamna under havsytan, det är människor som kommer kriga än mer desperat efter dricksvatten och andra människor som får fly undan krigen. Det är människor som kommer svälta i missväxt, det är människor som kommer dö i gamla och nya sjukdomar som sprider sig. Initialt har detta såklart mest drabbat fattiga länder, men det kommer hitåt.

Jag känner förvisso sorg över att isbjörnarna kanske dör ut, men större sorg över att den mänskliga civilisationen kommer göra det. Och om vi ska ha en mänsklig civilisation behöver vi människor. Om vi slutar föda barn för att rädda klimatet är det ingen större poäng. 

Barn är inte konsumtion

Det handlar inte om att människor måste ha barn för att känna mening, eller om att det skulle vara finare att hitta det sanna och äkta i barn än i något annat. Vi är alla olika och har olika existentiella behov. Jag må vara tveksam till själlös konsumism, men det finns inget likhetstecken mellan det och att avstå från egna barn. 

Men oavsett vad man kan tro av senare tiders produktplacering av barn som accessoarer så är reproduktion ingen livsstil. Den är grundvillkoret för mänsklig existens. Vissa ser människan som ett hot mot naturen, ett hot som måste bekämpas och minimeras, men den sortens extremism behövs inte för att vilja hindra uppvärmningen. Det räcker att vilja ge sina barn och barnbarn och barnbarnsbarn chansen till ett bra liv.

Då är det förvisso en poäng om man inte dessutom ska behöva skämmas för att vilja ha några.


Isobel Hadley-Kamptz är författare och medarbetare på Expressens kultursida.