Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aron Flams bok möter ingen nåd

Aron Flam satte en omgjord svensk tiger på framsidan.
Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Aron Flams bok stoppades för att han gjorde satir på ”En svensk tiger”

Kalle Lind ser Beredskapsmuseet försvara illustrationen med full vapenarsenal.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

UPPHOVSRÄTT. ”Vår beredskap är god”, sa Per Albin 1939. ”En svensk tiger”, sa Vaksamhetskampanjen 1941.

Beredskapsmuseet utanför Helsingborg har hörsammat det förra snarare än det senare. Där ligger man i ständig beredskap för varje parodi, parafras och pastisch på den tigerbild de har den ekonomiska upphovsrätten till, och tiger knappast still i frågan.

Följande principen att anfall är bästa försvar har Beredskapsmuseet skramlat med sina artilleripjäser varhelst någon dristat sig att rita ett blågulrandigt djur eller antyda att en svensk gör något. I våras sköt de Region Skånes tänkta Coronakampanj ”En svensk tvättbjörn” i sank, på onsdagen lyckades de hålla Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” i fortsatt belägring. En upplaga av boken – där den ikoniska tigern heilar i hakkorsbindel på omslaget – beslagtogs av polis redan i juni, nu har Patent- och marknadsdomstolen sett till att beslutet ligger fast.

Varje krigsherre och -historiker vet att man inte vinner krig genom att bete sig anständigt. Den härförare som vill sätta sig i respekt visar inte fienden någon nåd. Hellre än att lyssna på argument om allusioner och referenser och satirens självklara rätt att leka med välkända symboler, låter Beredskapsmuseet rätt gå före rimlighet.

Smått och gott i Beredskapsmuseets webbshop.

Mannen som skapade tigerbilden – Bertil Almqvist – stupade på sin post 1972. De upphovsrättsinnehavare som nu försvarar hans verk med full vapenarsenal gör det knappast av någon sorts respekt för ett konstnärskap. Beredskapsmuseets shop säljer både muggar, pussel, nyckelringar och kortlekar med ”En svensk tiger”-emblem. Varje krigsherre och -historiker vet vad alla krig egentligen handlar om: ekonomi.

Kanske spelar Beredskapsmuseet ett högt spel. Kanske får deras korståg fler att fundera över om det är rimligt att efterlevande kan krama guld ur en död konstnär i sjuttio år. Kanske väcker de den svenska tiger som tiger och den svenska björn som sover. 


Kalle Lind är journalist, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Han driver även SR-podden ”Snedtänkt”.