Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amnesty lyssnar på Putins smutskastning

Ur arkivet. Aleksej Navalnyj, 44, har överklagat sin fängelsedom. Flera världsledare respektive Europadomstolen har krävt att han friges omedelbart. Inslag från 20 februari.
Aleksej Navalnyj.
Foto: TASS / BABUSHKINSKY DISTRICT COURT/TASS SIPA USA
Amnesty international.
Foto: SKÄRMDUMP / FACEBOOK
Dmitri Plax.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amnesty international anser inte längre att Aleksej Navalnyj är en samvetsfånge. 

Dmitri Plax spårar beslutet till propaganda från Putinregimen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Amnesty international har återkallat den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs status som samvetsfånge. Detta på grund av hans cirka 15 år gamla uttalanden som av Amnesty klassas som ”hate speech”

I en kort video, inspelad för en kampanj för legalisering av skjutvapen i Ryssland, pratar Navalnyj bland annat om att ”ibland attackeras man av kackerlackor och flugor”, och han säger det mot en bakgrundsbild som föreställer tungt beväpnade tjetjenska separatister. 

Vissa källor uppger att Navalnyj har tagit avstånd från dessa uttalanden, andra påstår att han aldrig gjort det. I varje fall verkar Amnesty tycka att det senare stämmer. Fast deras källor ser en smula märkliga ut: den Kremlfinansierade propagandatevekanalens, RT:s, chefredaktör Margarita Simonjan uppger, i en mycket belåten tweet, att en av hennes medarbetare ”uppmärksammade Amnesty på att Navalnyj är fascist”. 

Navalnyj är ingen fascist.

Nu till saken. Navalnyj är ingen fascist. Däremot är han en renodlad, fullblodig politiker, kanske den enda av den sorten i dagens Ryssland. Han har visat en förmåga till en tydlig utveckling. Och prov på enastående mod: inte många skulle återvända till det Ryssland som just försökte, ja nästan lyckades, giftmörda en. 

Men även detta kan tyckas ovidkommande. Det viktiga är att man kommer ihåg: de demokratiska rättigheterna bör gälla alla. Navalnyj har blivit dömd på mycket tvivelaktiga grunder, bland annat för att han inte kom till en tillsynsmyndighet för att anmäla sig, som villkorligt dömda måste göra. Det gällde en dom i ett gammalt fall, som för övrigt avskrevs som grundlöst av Europadomstolen, men visst är det en förseelse att inte komma dit man ska. En liten nyans bara – just då låg Aleksej Navalnyj i koma efter ett mordförsök utförd av FSB-agenter, vilket med en rätt övertygande tydlighet påvisades av en undersökning gjord av Navalnyj själv. Hans samtal med en av agenterna måste nog med all rätt ingå i läromedel för undersökande journalistik. 

Så – en till en odemokratisk regim oppositionell politiker är oskyldigt dömd. Det är vad som bör beaktas.


Dmitri Plax författare, radioproducent och medarbetare på Expressens kultursida.
Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79458&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.